Camagüey

Camagüey, Küba'da yer alan bir şehir ve belediyedir ve sahip olduğu 321.000'den fazla nüfusla ülkenin üçüncü büyük şehridir. Camagüey İli'nin başkentidir.

Camagüey'in Tarihi Merkezi
UNESCO Dünya Mirası
Konum  Küba
Kriter Kültürel: iv, v
Referans 1270
Tescil 2008 (32. oturum)
Bölge Latin Amerika ve Karayipler

Korsanların neredeyse kesintisiz saldırıları sonrasında orijinal şehir (1515 yıllarında kuzey kıyılarında Santa María del Puerto del Principe olarak kuruldu) 1528 yılında iç bölgelere taşınmıştır.

Tarihi kent meydanı, 2008 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.[1]

Tarih

Camagüey, 1514 yılında Diego Velázquez de Cuéllar önderliğindeki bir grup İspanyol sömürgeci tarafından kuzey sahilinde Nuevitas olarak bilinen bir yerde kuruldu. (o zamanki adı Santa María del Puerto del Príncipe idi.) Şehir, İspanyollar tarafından Küba'da kurulan yedi orijinal yerleşim yerinden biriydi. Bölge, 1528'de Camagüey adlı bir Taíno köyünün bulunduğu yere taşındı.

1747 ile 1753 yılları arasında, o zamanlar Puerto Principe'nin Kaptan Valisi olan Luis de Unzaga, kısa süren bir savaşta çok kötüleşmiş kasabayı rehabilite etti ve Unzaga, La Merced kilisesini yeniden inşa etti.

İspanya'nın bağımsızlığının bir sonucu olarak bugünkü Camagüey adını aldığında yıl 1898'di. Yerel adı, Tínima ve Hatibonico nehirleri arasında komutasını icra eden ve o tarihte hem şehir hem de oluşturulan vilayet için onaylanan yerel şef Camagüebax'a atıfta bulunmak için zaten "El Camagüey" bölgesine atıfta bulunmak için kullanılıyordu.

Yeni şehir, pek çok dolambaçlı sokaklardan oluşan bir yerleşim planıyla inşa edildi. Farklı büyüklükte meydanlara açılan birçok çıkmaz sokak ve çatallı cadde vardır.

Bir açıklamaya göre, şehrin herhangi bir akıncıya karşı savunmasını kolaylaştırmak için tasarım gereği yapıldı; aynı duruma göre, şehirden tek bir çıkış olmasının nedeni, korsanların bir gün geri dönüp şehre girmeyi başarması durumunda, yerel halkın onları tuzağa düşürüp öldürmesi mümkün olacaktı.

Ancak yerel halk, bunu tartışarak, şehrin aslında plansız geliştiğini ve dolambaçlı sokakların, yerel kiliselerine yakın kalmak istemekle ilişkili geliştiğini iddia ediyor.

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2017.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.