Burcu Karadağ

Burcu Karadağ (16 Temmuz, 1979), İstanbul doğumlu Türk neyzendir.

Burcu Karadağ
Doğum adı Burcu Karadağ
Doğum Temmuz, 1979
Başladığı yer Türkiye
Tarzlar Tasavvuf Müziği, Etnik Müzik, Caz
Meslekler Müzisyen, Neyzen
Çalgılar Ney
Müzik şirketi Y Kültür Sanat
Resmî site http://www.burcukaradag.com/

Hayatı

İlk yılları

Tır şoförü bir baba ve memur bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlkokuldan sonra, 11 yaşındayken, babasının yurt dışından getirdiği org sayesinde ailesi ondaki müzik yeteneğini keşfetti. İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı sınavlarına girdiğinde jüri üyeleri, onda gördükleri yeteneğin üzerine, onu ney sınıfına yönlendirdi. Ailesi, 11 yaşındaki bir çocuk için bu sazın uygun olmadığı endişesiyle başka bir enstrümana geçmesini isteseler de Burcu Karadağ, hocalarını ve sazını çok sevdiği için neyden vazgeçmedi. Çok değerli müzisyenlerden ders alma şansına sahip oldu. Salih Bilgin ve Niyazi Sayın'dan ney, Erol Sayan ve Doğan Dikmen'den Türk musikisi, solfej ve nazariyat, Ali Eral'dan Batı musikisi dersleri alarak kendini geliştirdi.

Karadağ aynı zamanda ebru sanatıyla da ilgileniyor. 1996 yılında gönül verdiği ebru sanatını Fuat Başar ve Tülay Taşlacıoğlu’ndan öğrenmeye başladı.

Kariyeri

1996-2000 yılları arasında İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Çalgı Eğitim Bölümü'nde okuyarak, buradan mezun oldu. Okul yıllarından başlayarak hem yurt içinde hem yurt dışında dışında çeşitli topluluklarla birlikte konserlerde yer aldı. ABD, Fransa, Almanya, İtalya, Lüksemburg, Belçika, Avusturya, Mısır, Bosna Hersek, Azerbaycan, İsviçre, Japonya Hindistan, Cezayir, Kazakistan, Umman, Dubai gibi ülkelerde konserler verdi, projelerde yer aldı. Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde 'Türk Müziği Konservatuvarlarında, 4 Yıllık Lisans Ney Eğitimi Üzerine Bir Öneri' başlıklı teziyle, yüksek lisansını 2008 yılında tamamladı. 2005 yılından beri ise Haliç Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Burcu Karadağ, kendini geliştirmeye devam ederken aynı zamanda birçok öğrenci de yetiştirdi. 1998-2012 yılları arasında, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı’na bağlı Caferağa Medresesi’nde ney dersleri verdi.

1999'da TRT İstanbul Radyosu'na ney sanatçısı olarak kabul edildi. Burada birçok radyo ve televizyon programında yer aldı. 2001 yılında, Klasik Türk Musikisi repertuvarının seçkin eserlerinden oluşan solo bir albüm hazırladı. TRT arşivinde bulunan bu albümün yönetmenliğini Vahit Anadolu yaptı.

2005-2007 yılları arasında Cemal Reşit Rey Türk Müziği Topluluğu’nda görev aldı. Müzik çevrelerinde tanınmaya ve takdir toplamaya başlayan Burcu Karadağ, yıllar içinde Fazıl Say, Tuluğ Tırpan, Sertab Erener, Trilok Gurtu, Martin Grubinger, Zülfü Livaneli, Rudiger Oppermann, Angelika Akbar, İhsan Özgen, Önder Foçan, Okay Temiz gibi birçok önemli müzisyenle çalışmalar yaptı. 2011, 2013 yılları ve 2018, 2019 yılları arasında İstanbul Küçükçekmece Belediyesi bünyesinde Cennet Kültür Merkezi'nde birçok sanatçıyı ağırlayıp beraber müzik yaptıkları bir söyleşi programını sundu.

2012 yılında Fazıl Say’ın bestelediği Hezarfen Ney Konçertosu’nun solistlik görevini üstlendi. Konçertonun dünya prömiyeri Almanya-Mannheim’da gerçekleşti. Daha sonra CD ve DVD olarak yayınlandı. Aynı yıl, Hindistan-Yeni Delhi’de düzenlenen Uluslararası Flüt Festivali’nde Türkiye’yi temsil etti. Solistliğini Burcu Karadağ’ın üstlendiği, perküsyonda Aykut Köselerli ve kanunda Hakan Güngör’ün bulunduğu, yine bir Fazıl Say bestesi olan “İstanbul Senfonisi”, Borusan Filarmoni Orkestrası ile birlikte icra edildi ve CD olarak yayınlandıktan sonra Avrupa’nın en prestijli ödülü olan ECHO Klasik Jüri Özel Ödülü'nü kazandı.

2013 yılı, Burcu Karadağ için üretken bir yıl oldu. Sanatçı aynı yıl hem bir albüm hem de bir kitap yayınladı. 'Neyzen' adlı albümü, Klasik Türk Musikisi'nin seçkin eserlerinden oluşan ve bir kadın ney icracısı tarafından yayınlanmış ilk albüm olma özelliği taşımaktadır. Ney eğitimi ile ilgili yazmış olduğu kitabı 'Meşkte Ney Eğitimi' ise Pan Yayıncılık tarafından basıldı.

2014 yılında Boston'da bulunan Berklee Müzik Koleji'nde ney Workshop yapmıştır. Burcu Karadağ, çeşitli orkestralar ve müzik topluluklarıyla yaptığı sahne çalışmalarının yanı sıra, kendi grubu olan 'Burcu Karadağ Ensemble' ile konserler de veriyor. Bunların yanı sıra, Karadağ’ın 'Mezopotamya Quartet', 'Burcu Karadağ & Serdar Akyıldız - Bi Men Maro / Bensiz Gitme' ve Şems-i Tebrizi'nin eserlerinden ve öğretilerinden esinlenerek oluşturduğu 'Burcu Karadağ - 40 Kural' projeleri de izleyicilerle buluşmaya devam ediyor.

Burcu Karadağ 2019 yılında, Anadolu ezgileri ve caz müziğini bir arada harmanladığı Ney in Ethno Jazz isimli ikinci albümünü Y Kültür Sanat[1] etiketiyle yayınladı. Albümde Anadolu’nun farklı yörelerine ait köklü melodiler ile modern caz tınılarını bir arada duymak mümkün. Karadağ bu albüm yolculuğunu Etibar Asadli, Mehmet Akatay, Alafsar Rahimov ve Enver Muhammedi ile birlikte gerçekleştirdi. Sanatçıların her biri ayrı ülkelerde yaşıyor olmalarına rağmen bu albüm için bir araya gelerek İstanbul, Paris, Bakü ve Kosova arasında, kendi kültürlerinin dilini kullanarak ve köklerinden kopmadan zamanın ruhunu yaşattılar.

Diskografi

  • "Ney in Ethno Jazz” 2019 - Y Kültür Sanat
  • “Harmony of İstanbul ” – Kasım 2015 – Ahenk Müzik
  • “La Musique Soufie De Turquie” – Neyzen – Mega Müzik 2013
  • “Drums’n’chant – Martin Grubinger” – 2010 - Deutsche Grammophon
  • "Azize Bin Yılın Işığı - 2009"
  • “Fazıl Say Hezarfen Ney Konçertosu” – 2009 – Ak Müzik
  • “Raindrops by Angelika” – 2008 - Universal Music
  • “Ses ve Nefes Türk Müziği Topluluğu - Hz. Muhammed” – 2006 – Ensar Neşriyat
  • “Ferahnak Mevlevi Ayini İlk seslendirilişi” Otantik Türk Müziği Topluluğu – Kalan Müzik 2003
  • “Solo Albüm” TRT Arşiv 2002
  • “Kadın Besteciler” - 1998 – Kalan Müzik

Kaynaklar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.