Baca gazı tozu

Baca gazı, bir şömine, fırın, ocak, kazan veya buhar üreticisinden egzoz gazı iletmek için bir boru veya kanal olan bir baca vasıtasıyla atmosfere çıkan gazdır. Çoğu zaman baca gazı, santrallerde üretilen yanma egzoz gazı anlamına gelir. Bileşimi, neyin yakıldığına bağlıdır, ancak genellikle hava, karbondioksit (CO2) ve su buharı yanı sıra aşırı oksijenden türeyen çoğunlukla azottan (genellikle üçte ikiden fazla) oluşur. Ayrıca, partiküler madde (kurum gibi), karbon monoksit, azot oksitler ve sülfür oksitler gibi bir takım kirletici maddelerin küçük bir yüzdesini içerir.[1]

Londra'daki Bankside Enerji İstasyonu'nun bacasından çıkan baca gazı, 1975

Santrallerde, baca gazı genellikle kirleticileri uzaklaştıran bir dizi kimyasal işlemler ve gaz yıkayıcılar'la muamele görür. Elektrostatik çöktürücüler veya kumaş filtreler, partiküler maddeleri uzaklaştırmakta ve baca gazı kükürt giderme, fosil yakıtları yakarak üretilen kükürt dioksiti, özellikle de kömürü yakalar. Azot oksitleri, oluşumunu önlemek için yanma işleminde yapılan değişikliklerle veya amonyak veya üre ile yüksek sıcaklık veya katalitik reaksiyon ile işlem görürler. Her iki durumda da amaç azot oksitleri yerine azot gazı üretmektir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, cıvatanın baca gazı tarafından giderilmesi için tipik olarak sor bentlere absorbe edilerek veya baca gazı kükürt giderme ürününün bir parçası olarak atıl katılar içinde yakalanarak teknolojileri hızla dağıtmaktadır. Bu fırçalama, daha ileri endüstriyel kullanım için kükürtün anlamlı bir şekilde geri kazanılmasına yol açabilir.[2]

Baca gazından CO2'nin çıkarılması için aminlerin rejeneratif olarak yakalamaya dayanan teknolojiler, gıda endüstrisine yüksek saflıkta CO2 gazı sağlamak için ve gelişmiş yağ geri kazanımı için kullanılmaktadır. Sera gazı iyileştirme aracı olarak uzun vadeli depolamada CO2 yakalama yöntemi olarak aktif araştırmalar altındadırlar ve ticari olarak sınırlı bir şekilde uygulanmaya başlanmıştır (örneğin Kuzey Denizi'ndeki Sleipner West alanı, 1996 yılından beri faaliyet göstermektedirler).

Mevcut olan santrallerden çıkan kirleticilerin giderilmesi için bir takım kanıtlanmış teknolojiler bulunmaktadır. Ayrıca, daha fazla hava kirleticiyi ortadan kaldıran teknolojiler üzerine devam eden bir araştırma da var.

Kaynakça

  1. Fossil fuel combustion flue gases 5 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Milton R. Beychok, Encyclopedia of Earth, 2012.
  2.  Sulfur 28 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.  October 28, 2012, at the Wayback Machine. C. Michael Hogan, Encyclopedia of Earth, 2011.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.