Antropik ilke

Antropik ilke, fizikte ve kozmolojide özellikle astrofizik ve kozmolojideki fiziksel ve kimyasal teorilerin Dünya'da yaşam olduğunu ve yalnızca tek bir yaşam formunun, Homo sapiens'in her şeyin hesaplanabilir hale getirebilen bir düzeye ulaşmış olduğunu dikkate alması gerektiğini söyleyen pek çok önermenin ortak ismidir. Evren'de olabilecek tek insan türünün bizim bildiğimiz insan türüne benzer olması gerektiğini söyler.

Antropik ilke, evren boyutunda düşünüldüğünde eğer var ise çok sayıda olan evrenlerden sadece bizim yaşadığımız evreninin insan gibi kendini ve varlığı sorgulayabilen zeki canlıların oluşmasına imkân tanıyacak fizik kanunlarına sahip olduğunu söyler. Örneğin başka bir evrende sadece iki boyut olabilir. Antropik ilkeye göre o evrende, "Evren nasıl var oldu?" sorusunu sorabilecek canlılar var olamayacaktır.

Netice olarak, içerisinde bulunduğumuz Evren'in İnce ayarlı evren'deki temel sabitlere sahip olması ilkesinin dikkate şayan olmadığına inanılır.[1][2]

Kaynakça

  1. "Anthropic Principle". 28 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2016.
  2. "James Schombert, Department of Physics at University of Oregon". 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2016.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.