Alaaddin Tarmaşirin

Alaaddin Tarmaşirin[1] (? - 1334) Duva Temür’den sonra başa geçen ve 1331-1334 yılları arasında hüküm süren Çağatay Hanı.

Hindistan seferi

Tarmaşirin tahta geçmeden önce Moğol Ordularının başında 1327 yılında Hindistan’a düzenlediği seferle bilinir. Delhi’ye ulaşıncaya kadar karşılaştığı tüm Hint Ordularını yener. Delhi Sultanı I. Giyaseddin Tuğluk Şah hayatını bağışlaması için büyük bir fidye ödemek zorunda kalır.

Müslüman Han

Şamanizm ve Budizme inanan Çağatay Hanlarının aksine Müslümanlığı seçen ilk Moğol yöneticisidir. Müslüman olduktan sonra Alaaddin ismini alır. Din değiştirmesi Moğol asilzadeleri arasında iyi karşılanmaz. Moğol Sarayına kendisini savunsa da Moğol yasalarına karşı geldiği için her yıl yapılan kurultayda tahttan indirilir. Kendisini öldürmek isteyen Moğol asillerinden kaçarak Gazni'ye gitmeye çalışırken Semerkand yakınlarında öldürülür.

Geleneği

Müslüman tarihçiler Orta Asya’daki müslümanlığın yayılmasına katkılarından dolayı Tarmaşirin’i olumlu değerlendirirler. Ünlü tarihçi ve gezgin İbn Battuta Tarmaşirin iktidardayken onun topraklarından geçmiştir.

Kaynakça

  1. Sanskritçedeki dharmashri kelimesinden geldiği sanılmaktadır

Ayrıca bakınız

Hakkında yazılan eserler

  • The Chaghadaids and Islam: The conversion of Tarmashirin Khan (1331-34), The Journal of the American Oriental Society, 1 Ekim 2002

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.