Akdere Muharebesi

Akdere Muharebesi (Rumence: Bătălia de la Valea Albă), 26 Temmuz 1476 tarihinde Osmanlı ile Boğdan Prensliği arasında yapılan muharebe. Moldova tarihinin en önemli savaşlarından biridir.

Akdere Muharebesi

Savaş planı
Tarih26 Temmuz 1476
Bölge
Sonuç Osmanlı zaferi
Taraflar
Boğdan Prensliği Osmanlı İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
III. Ştefan Fatih Sultan Mehmed
Güçler

20,000(Boğdan Prensliği'ne göre)

90,000(Osmanlı'ya göre) (olması güç)

100,000-200,000 (Boğdan Prensliği'ne göre)(olması güç)

30,000 (Osmanlı'ya göre)
Kayıplar
Çok Çok

Muharebe öncesi olaylar

Bu muharebeden önce, 1475 yılında Racova Muharebesi oldu. Osmanlılar bu savaşta ağır bir şekilde mağlup edildi. Bunun üzerine Fatih Sultan Mehmed, bu savaştakinden daha büyük bir ordu kurarak saldırmayı planlar. Bu sırada, Boğdan'ı çapraz ateşte tutmak için, Osmanlı'ya yeni katılmış Kırım Hanlığı'ndan Boğdan Prensliği üzerine saldırması istenir.

Muharebe

Osmanlı-Kırım birleşik ordusunun bu saldırısı, Moldova kaynaklarına göre başarısız oldu. Türk kaynaklarına göre Besarabya bölgesi ve Akkerman Kalesi alınmış; hatta Tuna Nehri'nin güney deltasına bile ulaşmıştır. Türk kaynaklarına göre ayrıca, 3. Ştefan ordunun çoğunu dağıtmıştır. Sadece 12.000 ile 20.000 arası bir birlik bırakmıştır kendisini koruması için. Ordusunun küçüklüğüne bağlı olarak, 3. Ştefan açık alanda savaşmak kaçınıp, yakıp yıkma taktiği uygulamaya çalışmıştır.

Boğdan Prensliği, Osmanlı'nın ilk saldırını yakıp yıkma taktiğiyle engellemek istedi. Bunun için, pusu kurulmuş ormanın içine Osmanlı ordusunu çekti. Böyle onlara kayıp verdirtti. Ama bir yandan da, tüfek atışı yapan yeniçeriler tarafından ağır kayıp verdi. Kendi kayıplarını gören 2. Mehmet, kendi koruması olan yeniçerileri, kılıçla dövüşmeleri için savaş alanına sürer.

Eğitimli yeniçeriler karşısında 3. Ştefan'ın kaybı daha artar. Bu yüzden çekilmek zorunda kalır. Bu muharebede her iki tarafta da kayıp o kadar fazlaydı ki, savaş alanı kemiklerle doldu. Bu yüzden hem Türkler, hem de Rumenler tarafından "Akdere" denmiştir buraya.

Muharebe sonrası

III. Ştefan, Polonya Krallığı sınırına kadar çekildi. Burada yeni bir ordu kurmaya başladı. Osmanlılar, kaçan orduyu takip edip, Boğdan'ın büyük kalelerini ele geçirememişti, ve sık sık küçük isyanlarla çıkan isyanlarla uğraşıyorlardı. Sonra açlıkla ve veba salgınıyla yüzleştiler.

Osmanlı bu sorunlarla yüzleşirken, Kazıklı Voyvoda Transilvanya'da Osmanlı'ya karşı ordu kurdu, ve 1476 yılının Ağustos ayında Osmanlı'yı geri çekilmek zorunda bıraktı.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.