Adil dünya inancı

Adil dünya inancı, dünyanın adil bir yer olduğu, insanların hayatta hak ettiklerini yaşadıkları; kötü şeylerin kötü insanların başına, iyi şeylerinse iyi insanların başına geldiğini varsayan hipotez.[1]

İnsanlar; iyilerin ödüllendirildiği, kötülerin cezalandırıldığı ve sonuç olarak herkesin hak ettiğini aldığı adaletli bir dünyada yaşıyor olduklarına inanmaya güdülenmişlerdir.[2] Mutluluk ve başarı gibi olumlu sonuçların yalnızca iyi insanlar tarafından elde edildiğini, olumsuz sonuçlarınsa kötü kimselerin başına geldiğine inanırlar.[2] Bu inancın sarsılması durumunda kişilerin uyum mekanizmaları devreye girer ve çeşitli yanılsamalar ile durum kişiyi rahatsız etmeyecek bir hâle dönüştürülür.[2] Bu yönü ile adil dünya inancı, ruh sağlığının korunması ve devamı açısından olumlu bir başa çıkma metodu gibi görünmektedir.[2] Bireyin hak edecek bir şey yapmadığı müddetçe başına kötü şeyler gelmeyeceğine inanmasını sağlayarak, kendisini güvende hissetmesine olanak vermektedir.[3] Öte yandan, hak etsin veya etmesin her koşulda yaşadığı mağduriyetten dolayı kurbanı suçlayan bir eğilim olduğu için olumsuz bir yönü de bulunmaktadır.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. "Sözlük Psikoloji" (PDF). homes.ieu.edu.tr. s. 1. 24 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2016.
  2. Kılınç, Sibel; Torun, Fuat (2011). "Adil Dünya İnancı" (PDF). cappsy.org. 14 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2016.
  3. Tekeş, Burcu (2013). "Engellilere Yönelik Önyargıyı Yordayan Değişkenler: Kültürler Arası Bir Araştırma" (PDF) (Yüksek Lisans Tezi). acikarsiv.ankara.edu.tr. s. 39-40: ("Adil Dünya İnancı" başlığı). 19 Kasım 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2016.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.