Acil telefon numarası

Acil telefon numarası ani gelişen ciddi bir durumda çabuk yardım gerektiğinde telefonla aranması gereken, bu amaçla cevap verebilecek birilerinin başında bulunduğu telefon numarasıdır. Acil telefon numarası birçok ülkede yerel acil servislere ulaşmak için bulunan numaralardır. Acil telefon numarası ülkeden ülkeye değişir. Hızlı bir şekilde kolayca hatırlanıp aranabilmesi için genellikle üç basamaklı bir sayıdan oluşur. Bazı ülkelerin farklı acil servisleri için farklı bir acil durum numarası vardır. Bunlar genellikle son basamağa göre değişir. Bkz. Acil telefon numaraları listesi.

Genel acil numara cep telefonu birçok cep telefonunda şifreyle kilitliyken (yani telefon sahibinin yardımı gerekmeden) veya telefon SIM kartı takılı değilken (yani cep telefon hizmeti veren ağa abone olunduğunun ispatı gerekmeden) bile aranabilir.

Genel

Telefonun yaygınlaşması ve telefon abonelerine numara çevrilerek ulaşılması sebebiyle, acil durumlarda kolaylık sağlamak amacıyla telefon hizmetlerini sağlayan kurum tarafından hizmetleri arasında acil numaralar hizmeti de oluşturulmuştur. Acil numaralar genellikle kolay hatırlanır, kolay aranır numaralardır ve arandığında cevap berebilecek bir hizmet örgütüne ulaştırırlar. Bunlar her ülkede birbirinden bağımsız belirlenmiş başka başka numaralar olsa da bir standartlaşmaya doğru gidildiği gözlenmektedir (bkz. ülke ülke Acil telefon numaraları listesi).

Türkiye

112 Türkiye ve Avrupa Birliği'nde acil telefon numarası olarak kullanılır. Bu numara üzerinden sağlık, polis, itfaiye, jandarma, orman yangın, sahil güvenlik hizmetlerine ulaşılabilir.[1]

Türkiye'deki 112 haricindeki acil telefon numaraları

  • 155 : Polis
  • 110 : İtfaiye
  • 114 : Zehirlenme
  • 153 : Zabıta
  • 156 : Jandarma
  • 158 : Sahil güvenlik
  • 177 : Orman yangını ihbar
  • 183 : Çocuğa aileye şiddet
  • 185 : Su ihbar
  • 186 : Elektrik ihbar
  • 187 : Gaz ihbar
  • """112""" : """Ambulans ihbar"""

Türkiye Acil Çağrı Merkezi Projesi

Batı ülkelerinde, emniyet, sağlık ve yangın gibi acil yardım hizmetleri tek merkezden koordine edilmekte olup, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde 112, Amerika'da 911 numarası acil yardım hattı olarak kullanılmaktadır. Avrupa Birliği, 29 Temmuz 1991 tarihli kararı ile birlik çatısı altındaki tüm ülkelerde 112 hattının “Tek Avrupa Acil Çağrı Numarası-Single European Emergency Call Number” olarak kullanımını öngörmüştür. Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde, Ülkemizde “Tek Acil Çağrı Numarası” oluşturma çalışmalarına; 2003 yılında, Hollanda Hükümeti ile T.C. İçişleri Bakanlığı’nın işbirliği ile MATRA Projeleri kapsamında başlanmış, 06 Nisan 2005 tarihinde, Antalya Pilot İl olarak belirlenmiştir. Günümüzde birçok ilde çalışmalar tamamlanmıştır.[2][3]

Amerika Birleşik Devletleri

911 Amerikanın genel amaçlı acil numarasıdır; Amerikan filmlerinde 911'in acil servis numarası olarak kullanılmasını görenlerin yanlış öğrenip onun yerine 112 kullanılan ülkelerde kullanıcıların sorun yaşamamaları için birçok modern telefon 911'i 112'ye yönlendirir.

Birleşik Krallık

999 numarası Birleşik Krallık acil telefon numarasıdır. Polis, sağlık, itfaiye, sahil güvenlik hizmetlerine bu numaradan ulaşılabilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 27 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2018.
  2. "Arşivlenmiş kopya". 23 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2018.
  3. "Arşivlenmiş kopya". 23 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2018.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.