1964 Medeni Haklar Yasası

1964 Medeni Haklar Yasası (İngilizce: The Civil Rights Act of 1964), Amerika Birleşik Devletleri'nde siyah ırka mensup kişilere okullarda, kamusal alanlarda ve işe alımda yapılan negatif ayrımcılığın yasaklanması konusunda dönüm noktası olan bir yasadır. 2 Temmuz 1964'te dönemin ABD başkanı Lyndon Johnson tarafından imzalanarak yürürlüğe giren bu yasa ile, ırkçı ayrımcılık yasa dışı kılınmıştır.

1964 Medeni Haklar Yasası'nın birinci sayfası

Yasa teklifi 1963 yılında dönemin ABD başkanı John F. Kennedy tarafından hazırlanmış; ancak Kennedy uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirince yasanın kabul edildiğini görememiştir. Yasayı imzalayan başkan ise Lyndon Johnson olmuştur.

Bu yasanın çıkması ve bu hakların kazanılmasında kuşkusuz en büyük paylardan biri de Amerikan medeni haklar hareketinin önderi Martin Luther King'e aittir. King'in bu konu hakkında 28 Ağustos 1963'te düzenlenen İş ve Özgürlük İçin Washington'a Yürüyüş eyleminde yaptığı Bir Hayalim Var konuşması çok ses getirmiş ve tarihteki önemli söylevler arasına girmiştir.

Günümüzde siyah-beyaz ayrımcılığı Amerika Birleşik Devletleri'nde yasal düzeyde bulunmamakta olup, yine de bazı radikal grupların ırkçı hareket ve davranışları hâlen varlığını sürdürmektedir. 2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri başkanlığına seçilen Barack Hüseyin Obama, bu göreve gelen ilk Siyahi olmuştur. Obama'ya karşı da bazı ırkçı tepkiler gelmiş; ancak bu tepkiler çok düşük bir oranda kalmıştır.

Fotoğraf galerisi

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.