Şabankara

Şabankara (Kürtçe: Şiwankaran ), Orta Çağda belirli kaynaklarda Fars bölgesinde adı geçen bir Kürt aşireti ve aynı aşirete mensup Fedlûya isminde bir Kürt beyi tarafından kurulmuş bir hanedanlıktır.[1]

Orta Çağda İran (1337-1432)

Fars ismi her ne kadar Farsi konuşan etnik grupla bağdaştırılıyorsa da Minorsky´nin İslam Ansiklopedisi´ndeki Kürtlerle ilgili maddesine göre ortaçağın son dönemlerine kadar Kürtler bu bölgenin ana unsurlarından biri idi.[2] Bölgedeki en önemli Kürt aşireti, beş boydan oluşan Şabankara (Türkçesi: Çobanlar, daha doğrusu Çoban olarak çalışanlar) Aşireti idi. Hatta Sasanilerin son Şahı III. Yezdigirt 642'de Nihavend Savaşından sonra, ilk olarak Şabankaralara sığınmıştır.

Şabankara ismi günümüzde Fars Eyaletinde küçük bir aşiretin ismi ve Buşehr´de bir mahalenin ismidir. Bunun yanı sıra yine Kirmanşah Eyaletinde Goran[3], Sencabi ve Kelhur aşiretleri arasında Şivankaran ya da Çobankaran diye bir Kürt boyu yaşamaktadır[4]. Sencabiler Fars´tan geldiklerini iddia ederler.

Şabankara Atabeyliği

Şabankara Atabeyliği adı Şerefname de anılan Kürt devleti arasında geçmez. Şabankara Atabeyliği 1058 yılında Raman boyundan Fadlûya tarafından kurulmuştur. Aralıklı olarak Selçuklular savaş halinde olan Şabankara, 1116'da Selçuklu Fars valisi Cawulî tarafından büyük bir yenilgiye uğramışlardır ve başkentleri olan Cahram işgal edilmiştir. Sonra yeni başkent olarak seçtikleri Khurşah şehri Luristan Atabeyliği tarafından fethedilince Şabankara Atabeyliği 1363'te Muzafferiler tarafından ortadan kaldırılir.

Kaynakça

  1. Büchner, V. F.: Shabankara, Islam Ansiklopedisi
  2. Minorsky, V.: Kürtler Islam Ansiklopedisi
  3. Goran Aşiretinin bir Boyunun adı Şabanqera´dir (Çupanqara) bkz. Izady, M. R.: The Kurds, 1992 Washington, s. 87.
  4. Kurdistantime.com: Kürt Aşiretleri 21 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.