İstihbarat Genel Müdürlüğü (Mısır)

Genel İstihbarat Müdürlüğü (Arapça: جهاز المخابرات العامة - Cihazü'l Muhaberatu'l Amma) sıklıkla Muhaberat denilen (Arapça: المخابرات), Mısır istihbarat teşkilatıdır ve yurt içinde ve ulusötesinde bir terörle mücadele odaklı ulusal güvenlik istihbaratı sağlamakla yükümlüdür.[2] Mısır Anayurt Güvenliği (EHS, Arapça: إدارة المخابرات الحربية والاستطلاع) GID Askeri İstihbarat Hizmetleri Keşif Dairesi (Arapça: إدارة المخابرات الحربية والاستطلاع/Idarat el-Muhabarat el-Harbyya ve'l-Istitla ) ile birlikte, Mısırlı istihbarat topluluğunun bir parçasıdır (Arapça: قطاع الأمن الوطني/Al-amn el-Watani).[2]

Genel İstihbarat Müdürlüğü
GID
جهاز المخابرات العامة
Kurumun Kahire içinde binası önünde resmi amblemi.
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi 1954) (1954)
Türü İstihbarat teşkilatı
Bağlılığı Mısır Devlet Başkanlığı
Üst kuruluş Mısır Hükümeti
Adres Kahire, Mısır
Yönetici(ler)
  • Halid Fevzi[1], Direktör

Temmuz 2013 yılında, General Muhammed Ahmed Ferid et-Tuhami yerine Ağustos 2012 yılında Muhammed Mursi tarafından Muhammed Rafet Şehata, Mısır istihbarat teşkilatının başkanı olarak atandı.[3][4] Aralık 2014'te General Ferid et-Tuhami'nin emekliliğe sevk edildiği ve Tuğgeneral Halid Fevzi'nin bu göreve atandığı açıklandı.[5]

Geçmişi

Mısır istihbarat servisini kurmak için bir karar 1954 yılında Cumhurbaşkanı Cemal Abdünnasır tarafından ve Zakaria Mohieddin komutası altında alındı. Salah Nasır 1957'den 1967'ye GID müdürlüğü görevini üstlendi ve yeniden onun komutası altında iyice ajansın önemi arttı. Nasır'ın gözetimi altında, GID kendi binasına taşındı ve Radyo, Bilgisayar, Sahtecilik ve Kara Operasyonları için ayrı ayrı bölümleri kuruldu. Teşkilatın masraflarını karşılamak için, Nasır bir cephe örgütü olarak, görünürde bir ithalat-ihracat firması olan Al Nasr Şirketini kurdu. O bağımsızlığını kazanmakta Cezayir, Güney Yemen ve çok sayıda Arap ve Afrika ülkelerinin yardımlarını alarak çok önemli bir rol oynadı. Mısır Dışişleri Bakanlığı dışişlerinde resmen sorumlu olmasına rağmen; GID, Cemal Abdünnasır'ın anti-emperyalist politikalarının bir parçası olarak birçok Arap ve Afrika ülkesinde bağımsızlık hareketlerini destekli. Nasır mahsul ve sanayileri kurmakta (Motorlu arabalar için Al Nasr Şirketi) dünya genelinde diğer istihbarat örgütleri ile iyi ilişkiler kurdu. Onun yapılarından biri Kahire Gezeera Kulesi'dir.

Birkaç yıldır GID yöneticilerinin adı sadece yüksek yetkililer ve hükûmet gazeteleri baş editörleri tarafından bilinen bir sırdı. Ancak, 1993'ten Ocak 2011'e GID başkanı olan Tümgeneral Ömer Süleyman, bu tabuyu kırmak için çalışan ilk kişiydi. Kendisi çeşitli vesilelerle İsrail, ABD ve Gazze'ye eski Mısır Devlet Başkanı Mübarek tarafından delege olarak gönderilmeden önce ve daha sonra medyada bilinen bir yüz olmadan önce Onun adı yayımlandı. Ömer Süleyman Mısır Başkan Yardımcısı olarak atandı ve ardından Mübarek Mısır devrimi sırasında istifa etmek zorunda kaldı, eski cumhurbaşkanı istifasından sonra 31 Ocak 2011 tarihinde, Tümgeneral Murad Muwafi, GID direktörü ilan edildi. Daha sonra Muhammed Raafat Shehata görevi devraldı.

Temmuz 2013 yılında, 2012 - 2013 Mısır Protestoları sonucunda, Muhammed Rafet Şehata geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından görevden alınmıştı ve General Muhamed Ahmed Ferid onun yerine getirilmişti.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. Sarah El Deeb (21 Aralık 2014). "Egypt's powerful intelligence chief replaced". AP (İngilizce). Erişim tarihi: 20 Aralık 2014.
  2. Sullivan and Jones (2008): 33
  3. Roi Kais (7 Mayıs 2013). "Egypt's parliament dissolved, new intelligence minister appointed" (İngilizce). Ynetnews. Erişim tarihi: 3 Eylül 2014.
  4. Gianluca Mezzofiore (5 Temmuz 2013). "Egypt Morsi Coup: Interim President Adli Mansour Dissolves Upper House" (İngilizce). Erişim tarihi: 3 Eylül 2014.
  5. TRT Haber (21 Aralık 2014). "Mısır istihbarat başkanı değişti". Erişim tarihi: 3 Eylül 2019.

Daha fazla okuma

  • Sirrs, Owen L. (2010). A History of the Egyptian Intelligence Service: A History of the Mukhabarat, 1910-–2009. New York: Routledge. ISBN 978-0-415-56920-0.
  • Sullivan, Denis J.; Jones, Kimberley (2008). Global security watch — Egypt: a reference handbook. Westport, Conn.: Praeger Security International. ISBN 978-0-275-99482-2.
  • 1973- Weapons and Diplomacy- Heikal, Mohammd Hassanien - Printed 1993 - Al Ahram- Egypt
  • Auto biography of Salah Nasr- Printed 1998- Dar Al Khayal - Egypt
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.