İskandinav haçı

İskandinav çapraz bayrağı, İskandinav veya İskandinav haçının tasarımını taşıyan belirli bayraklardan herhangi biridir, dikdörtgen bir alanda bir haç sembolü, haçın merkezi asansöre doğru kaydırılmıştır.

İskandinav haçına sahip bayraklar Finlandiya, İzlanda, Norveç, İsveç ve Danimarka

Tüm bağımsız İskandinav ülkeleri modern dönemde bu bayrakları benimsemiştir ve İskandinav haçı İskandinav uluslarının ulusal bayraklarında kullanımı için adlandırılırken, terim sadece İskandinav ülkelerinin bayraklarına değil, aynı zamanda benzer tasarımlara sahip diğer bayraklara da atıfta bulunarak vexillologists tarafından evrensel olarak kullanılmaktadır.[1] Yan haç, İskandinavya'da değil, Yunanistan, Frigya ve Suriye'de vaaz veren Havari Aziz Philip'in haçı olarak da bilinir.

Kuzey Avrupa bölgesinde resmi kullanımda olan İskandinav haçına sahip bayrakları gösteren bir harita.

Çapraz tasarım Hristiyanlığı[2][3][4] temsil eder ve merkezin kaldırma tarafına karakteristik kayması erken moderndir, ilk olarak 11 Haziran 1748 tarihli bir yönetmeliğe göre ticari gemiler için Danimarka sivil bayrak (Koffardiflaget) tanımlanmıştır. "İlk iki alan kare şeklinde olmalı ve iki dış alan da bunların 6⁄4 uzunluğunda olmalıdır." şeklindedir. Danimarka tasarımı, her ikisi de 1818-1844 İsveç ve Norveç arasındaki birliğin yanı sıra İzlanda (1915) ve Finlandiya (1917) arasında kullanılan ortak bir bayraktan türetilen Norveç (sivil bayrak 1821) ve İsveç (1906) bayrakları için kabul edildi. Bu ülkelerin bazı alt bölümleri bunu kendi bayrakları için ilham kaynağı olarak kullandı. Norveç bayrağı, üç renkli ilk İskandinav çapraz bayrağıydı. Tüm İskandinav bayrakları gonfal olarak da uçurulabilir.

Bayrak biçimleri

İskandinav ülkelerin bayrakları

Bu bayrakların bazılarının tarihi olduğunu unutmayın. Ayrıca, bayrak oranlarının farklı bayraklar arasında ve hatta bazen aynı bayrağın farklı sürümleri arasında değişebileceğini unutmayın.

Grönland bayrağı, İskandinav haçı olmayan bir İskandinav ülkesinin veya bölgesinin tek ulusal bayrağıdır. Grönland'a ev yönetimi verildiğinde, mevcut bayrak (Grönland'a özgü bir grafik tasarıma sahip) Haziran 1985'te kabul edildi ve önerilen Yeşil-Beyaz İskandinav haçını destekleyen on bir oyla on dört oyla desteklendi.[5]

Danimarka

Kalmar birliği

Danimarka, İsveç ve Norveç'i 1397'den 1523'e kadar birleştiren Kalmar Birliği'nin tarihi bayrağı. Kalmar Birliği'nin bayrağına dair hiçbir resimsel kanıt yoktur. Burada görünen bayrak, Pomeranya Kralı Eric'in 1430 mektuplarındaki referanslara dayanan bir yeniden yapılanma.

Resmi olmayan İskandinav bayrakları

Bu bayraklar ya resmi statüye sahip değildir ya da çeşitli özel varlıkları temsil eder. Resmi olarak kabul edilmediler ve kullanımları sınırlı kalıyor.

İskandinav ülkeleri dışında İskandinav haçı içeren bayraklar

Almanya

Danimarka, İsveç ve Norveç ulusal bayraklarına çok benzeyen İskandinav bayrakları, sırasıyla I. Dünya Savaşı ve II.Dünya Savaşı'ndan sonra 1919 ve 1948'de Almanya'nın ulusal bayrakları olarak önerildi. Bugün, İskandinav haçı bazı şehir ve ilçe bayraklarında veya armalarında bir özelliktir.

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık'taki (özellikle İskoçya) yerleşim yerleri için bir dizi bayrak, Viking Çağı ve Yüksek Orta Çağ boyunca Britanya Adaları'na tanıtılan İskandinav mirasını yansıtmayı amaçlayan İskandinav haç tasarımlarına dayanmaktadır.

Kaynakça

  1. EnchantedLearning.com 3 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Historical flags of the world: The Scandinavian cross 2 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Eric Inglefield: "Fahnen und Flaggen" (translated to German by Dagmar Hahn), Delphin Verlag, Munich 1986, p.16
  2. Jeroen Temperman. State Religion Relationships and Human Rights Law: Towards a Right to Religiously Neutral Governance. Martinus Nijhoff Publishers. s. 88. 28 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2007. Many predominantly Christian states show a cross, symbolising Christianity, on their national flag. The so-called Scandinavian crosses or Nordic crosses on the flags of the Nordic countries–Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden–also represent Christianity.
  3. Carol A. Foley. The Australian Flag: Colonial Relic or Contemporary Icon. William Gaunt & Sons. 7 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2007. The Christian cross, for instance, is one of the oldest and most widely used symbols in the world, and many European countries, such as the United Kingdom, Norway, Sweden, Finland, Denmark, Iceland, Greece and Switzerland, adopted and currently retain the Christian cross on their national flags.
  4. Andrew Evans. Iceland. Bradt. 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2007. Legend states that a red cloth with the white cross simply fell from the sky in the middle of the 13th-century Battle of Valdemar, after which the Danes were victorious. As a badge of divine right, Denmark flew its cross in the other Scandinavian countries it ruled and as each nation gained independence, they incorporated the Christian symbol.
  5. "Nu vajer det grønlandske flag over Danmark". 22 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2016.

Daha fazla okuma

  • Znamierowski, Alfred (2002). The world encyclopedia of flags : The definitive guide to international flags, banners, standards and ensigns. Londra: Hermes House. ss. 103 and 134. ISBN 1-84309-042-2.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.