İncil Kuşağı

İncil Kuşağı[1][2] ya da İngilizce Bible Belt, Amerika Birleşik Devletleri'nde Evanjelik Protestanlığın yerel kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğu bir bölgeye verilen isimdir. Bu bölge çoğunlukla güney eyaletlerini kapsar.

Bible Belt içinde yer aldığı düşünülen[kim?] bölge.
Eyâlete göre en nüfuzlu inançlar. Kırmızı ve pembe eyâletlerde yoğun olarak Baptistler yaşamaktadır.

Coğrafya

Kesin sınırlar bulunmamakta; genelde güneybatıdaki Teksas eyâletinden kuzeybatıdaki Kansas eyâletine, kuzeydoğudaki Virginia eyâletinden güneydoğudaki Florida eyâletine uzanır.

Tarih

Amerikan İç Savaşı'ndan önce Güney Devletleri, ortakuzey eyaletleri ya da Yeni İngiltere'den daha az dindardı. Önce savaşı kaybetmesi, ondan sonra kuzey eyaletlerinin askerî kuvvetleri tarafından işgâl edilmesi ve bunun sonucu olarak iktisadî ve toplumsal durumun altüst olması bu bölgeyi yoğun olarak dine doğru götürdü.

Siyaset

Siyasi olarak Bible Belt eyâletleri, nüfusun yoğun olarak dindar olmasından dolayı muhafazakâr bir seçmen kitlesine sahiptir. Bible Belt, Cumhuriyetçi Parti'nin destek üslerinden olmuştur. 1980'den beri her başkanlık seçiminde Alabama, Mississippi, Kansas, Oklahoma, Güney Karolina ve Teksas eyaletlerinin seçmenleri Cumhuriyetçi Parti adaylarını seçmişlerdir. Virginia seçmenleri 1964'ten, Kuzey Karolina seçmenleri ise 1976'dan 2008'deki başbakanlık seçimlerine kadar hiçbir Demokrat adayını seçmemişlerdir.

Önemli şehirler

Tennessee'ye ait olan Nashville şehrine Music City isminin yanına The Buckle of the Bible Belt ismi verilir. Bu şehir hem önemli country müziği sanatçılarının yetiştirildiği, hem de en büyüğü olan Güneyli Baptist Toplumu dahil olmak üzere birçok evanjelik tarikatın yoğun olarak bulunduğu bir şehir. Oklahoma'nın Tulsa şehri ve Bible Belt'te bulunan bir sürü diğer şehir de The Buckle of the Bible Belt olarak bilinir.

Diğer anlamlar

Bu bölgedeki güçlü iffet kampanyalarından dolayı mizahi olarak Bible Belt ismi, bazen Chastity Belt (bekaret kemeri) biçiminde değiştirilir.

Notlar

  1. Turgut, Serdar (9 Nisan 2002). "Çok tehlikeli bir gelişme". Hürriyet. 9 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2016.
  2. Öğütçü, Mehmet (11 Ocak 2013). "Yeni Küreselleşme Düzeni-3 ABD'DE TARİKATLARIN VE DİNİN ETKİSİ DERİN". Milliyet. 21 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2016.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.