Özel Ege Lisesi

Özel Ege Lisesi
Kuruluş 1988
Ülke Türkiye
Şehir Bornova, İzmir
Türü Okul Öncesi, İlköğretim, Ortaöğretim ve Lise
Eğitim dili Türkçe
Yabancı dil(ler) İngilizce, Almanca, Fransızca
Resmî sitesi www. egelisesi.k12.tr
Özel Ege Lisesi

Tarihçe

Özel Ege Lisesi 3 Temmuz 1987 yılında Özel Anayurt Lisesi adıyla eğitim hayatına başlamıştır. İzmir Kahramanlar'daki binasından 1988 tarihinde Pınarbaşı'na taşınmış, yönetim değişikliği sebebiyle isim değişikliğine gitmiştir. Özel Ege Lisesi adını alan okul 1996 yılından bu yana Bornova Evka-3’teki yerleşkesinde eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir. 1991-1992 öğretim yılında ilk mezunlarını vermiştir. Özel Ege Lisesi [1] , okul öncesinden üniversiteye kadar eğitim veren bir K-12 okuldur.

Kuruluşunu takip eden ilk 10 yıl içinde birkaç defa yönetim değişikliği yaşayan okul 1998 yılında, hâlen sahibi olan Eraslan Ailesi'ne devredildi. Okulun kurucu temsilciliğini Şubat 1998'den bu yana Yansı Eraslan sürdürmektedir.

Özel Ege Lisesi 2012 yılını kuruluşunun 25. yılı olarak kutladı. Aynı yıl okul radyosu deneme yayınına başladı.

Misyon

Özel Ege Lisesinin varoluş sebebi, dünyanın her yerinde rahatlıkla yaşayabilecek, ulusal değerlerine bağlı, geleceğin güvenilir liderlerini yetiştirmektir.

Okul Logosu

Okul logosu ölçüleri, renk kodları ve yazım karakterleri[2]:

Okul Marşı [3]

Güfte: İhsan Kurt (Özel Ege Lisesi Eğitim Danışmanı, 15 Temmuz 1998 – 31 Temmuz 2005)
Beste: İsmail Hakkı Tiritoğlu (Özel Ege Lisesi Müzik Öğretmeni, 20 Eylül 1997 – 31 Temmuz 2007)

Elimizde meşale, ülkeyi baştan başa
Fırtına, bora gibi gezip dolaşacağız.
Uygarlık yarışında güç katarak barışa
Ata'nın istediği yere ulaşacağız.
Yurdu aydınlatacak çağdaş bilimin sesi
Liderler yaratacak, Özel Ege Lisesi
İnsanlığa hizmette, en önde yer alacak
Umudu olacağız bu yurdun bu ulusun.
Her atılım senden öz, senden kuvvet alacak
Okulum, sen dostluğun, mutluluğun yolusun.
Yurdu aydınlatacak çağdaş bilimin sesi
Liderler yaratacak, Özel Ege Lisesi
Çalışmak hepimizin ilk hedef ve ülküsü
Yuvamızdan, okuldan aldık biz bu inancı.
"Bilimde, çağdaşlıkta biz de varız" türküsü
Olacak atılımda ruhumuzun kırbacı.
Yurdu aydınlatacak çağdaş bilimin sesi
Liderler yaratacak, Özel Ege Lisesi
Selam, sevgi yuvamda çalışan her insana,
Sevgiyi paylaşarak artıran her bir cana,
Selam, zafer tacını kalbinde taşıyana,
Selam, özgür yurt için korkusuz baş koyana.
Yurdu aydınlatacak çağdaş bilimin sesi
Liderler yaratacak, Özel Ege Lisesi

Akademik Bölümler

Okuldaki eğitim ve öğretimi yapılan başlıca alanlar:

  • Beden Eğitimi
  • Bilgisayar
  • Bilim Kurulu
  • Fen Bilimleri
  • Matematik
  • Müzik
  • Rehberlik Birimi
  • Resim
  • Satranç
  • Sosyal Bilimler
  • Türkçe-Edebiyat
  • Yabancı Diller

Kurumsal Organizasyonları

Yarışmalar

Okul uzun yıllardan bu yana üç farklı yarışma düzenlemektedir. Okullar Arası Matematik Yarışması, Günaydın Edebiyat Öykü, Şiir ve Masal Yazma Yarışması ve Fen Araştırma Projeleri Yarışması’na başta İzmir ve Ege Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda okul katılmaktadır. Yarışma ile ilgili haberlere yazılı basında ve çeşitli internet sitelerinde yer verilmektedir.[4][5][6][7][8]

Okullar Arası Matematik Yarışması [9]

6., 7., 8., 9., 10. ve 11. sınıf düzeylerinde yapılan yarışma ilk olarak 1998 yılında düzenlenmiştir. Yarışmanın amacı; bütün bilim dallarının ve akademik branşların temelini oluşturan matematik alanında daha ileri çalışmalar yapabilecek potansiyele sahip gençlerin belirlenmesi, bu alanda yetenekli olan öğrencilerin rekabet güçlerinin artırılması ve en önemlisi matematik dalının sevdirilmesidir. Yarışma 2014-2015 eğitim-öğretim yılına kadar iki aşamalı olarak yapılmıştır ve elemeyi geçebilen her sınıf düzeyindeki ilk 15 öğrenci final sınavına katılmaya hak kazanmıştır. Yarışma Yürütme Kurulunun aldığı karar gereğince 2015 yılından itibaren tek basamaklı olarak yapılmaya başlanmıştır. Ege Üniversitesi Matematik Bölümü, Özel Ege Lisesi Matematik Bölümü ve çeşitli lise ve ortaokulların matematik öğretmenleri tarafından bir araya gelinerek hazırlanan sorular yine Ege Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi Matematik Bölümü akademisyenleri ile çeşitli liselerin matematik öğretmenlerinden oluşan jüri tarafından değerlendirilmektedir.

Günaydın Edebiyat Öykü, Şiir ve Masal Yazma Yarışması [10]

2002 yılından bu yana düzenlenmektedir. Konu sınırlaması olmayan yarışmaya 6, 7, 8. sınıflar masal ve öykü dalında, 9, 10, 11. ve 12. sınıflar öykü ve şiir dallarından birinde katılabilmektedir. Yarışmanın seçici kurul üyeleri ülkemizin ünlü yazar ve şairlerinden oluşmaktadır. Yarışmada, öğrencilerin okumaya ve yazmaya daha çok ilgisini çekebilmek, onları yazın dünyasına kazandırmak, edebiyat yoluyla insani değerleri ortaya çıkarmak, gençlerin toplum içindeki duruşlarına olumlu ve kalıcı bir nitelik kazandırmak, ana dil bilincini geliştirmek, dilin doğru ve etkin kullanımına katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Dereceye giren ve basılmaya değer görülen eserlere o yıla özel basılan edebiyat seçkisinde yer verilmektedir.

Fen Araştırma Projeleri Yarışması [11]

Ortaokul 6., 7., 8. sınıflar grubunda fen ve teknoloji, lise 9., 10., 11. ve 12. sınıflar grubunda fizik, kimya ve biyoloji dallarında yapılmaktadır. Ortaokul öğrencileri bir kategoride, lise öğrencileri ise ayrı bir kategoride değerlendirilmektedir. 2003 yılından bu yana düzenlenen yarışmada gençliği temel ve uygulamalı bilimlerde araştırmaya özendirmek, bilime meraklı gençlerin yolunu açmak ve onların “Geleceğin Bilim İnsanları” olarak yetişmelerini sağlamak amaçlanmaktadır. Projeler, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi akademisyenlerinden ve Özel Ege Lisesi Bilim Kurulu üyelerinden oluşan jüri tarafından değerlendirilmektedir. Her yıl yarışmada sergilenen projeler bir proje kitabında toplanmakta, yarışmaya katılan öğrencilere ve danışman öğretmenlerine dağıtılmaktadır.

Üniversite Günü [12]

Lise öğrencilerinin üniversite ve bölümlerini daha yakından tanımalarını sağlamak, doğru bölüm ve meslek seçimi yapmalarına yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilen yerli ve yabancı üniversitelerin katıldığı organizasyondur.[13]

Okul Öncesi Bilim Şenliği [14]

Okul yerleşkesi içinde gerçekleştirilen bilim şenliğinin amacı, erken çocukluk döneminde çocuklarda yaratıcı düşünce ve sunum becerilerinin temelini oluşturmak; onlara merak duygularını besleyecek olanaklar sunmaktır. Ana sınıfı öğrencilerinin hazırladıkları bilimsel projeler jüri üyeleri tarafından dinlenmekte ve değerlendirilmektedir.[15][16][17]

Uluslararası Çalışmaları ve İşbirlikleri

College Board [18]

Özel Ege Lisesi, Amerikan yükseköğretim kurumu olarak bilinen College Boarda 2013 yılında üye olmuştur.[19] Türkiye’deki üçüncü, İzmir’deki ilk üye okul olarak lise öğrencileri için düzenlenen AP programına (The Advanced Placement Program) dâhil olmuş ve College Boarddan AP Fizik B, Kimya, Biyoloji ve Calculus AB[20] derslerinin verilebilmesi için onay almıştır.

2016-2017 eğitim öğretim yılı itibarıyla AP Matematik, AP Fizik, AP Kimya, AP Biyoloji, AP Bilgisayar Bilimi, AP İngilizce Dil ve Anlatım, AP Alman Dili ve Kültürü, AP Fransız Dili ve Kültürü derslerinin seçmeli dersler kapsamında verilebilmesi için Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kuruluna başvurmuş, ilgili onay kararı Ağustos 2016 tarih, 2707 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisinde[21] yayımlanmıştır.

Bu program sayesinde lise öğrencileri gördükleri derslerle üniversite düzeyinde bilgi ve beceri kazanmaktadır. Ayrıca AP sınav sonuçlarıyla, yurt içindeki bazı üniversiteler ile ABD ve Kanada’da bulunan birçok üniversitede görecekleri derslerin kredilerini lisede iken alma şansına sahip olmaktadır.

Değişim Programları

Yabancı ülkelerdeki okullarla yapılan ve ilk kez 2001 yılında başlayan değişim programları okulun yurt dışı çalışmalarının bir kısmını oluşturmaktadır. Avrupa ülkeleriyle yapılan öğrenci ve öğretmen değişimi 2007 yılından itibaren Asya ülkelerine genişletilmiştir. Bu tarihte Çin’in Şangay şehrindeki bir uluslararası okulla başlayan mübadele programı hâlen devam etmektedir.

MUN (Model United Nations) Çalışmaları

İlk defa 2002 yılında Harvard Üniversitesi Model Birleşmiş Milletler (MUN) Konferansı ile başlayan MUN çalışmaları bugün Harvard, Yale ve Princeton Üniversitelerinin düzenlediği konferanslara katılan dört ayrı öğrenci grubuyla devam etmektedir. Okul, dünyanın değişik ülkelerinden, uluslararası sorunlara çözüm arayan lise öğrencilerini buluşturan bu diplomasi etkinliklerine ülke genelinde en uzun süreden bu yana katılan okul grubu arasındadır.

Global Genç Liderler Konferansı

ABD’de başlayan, sonrasında Avrupa ve Çin ile genişleyen “Global Genç Liderler Konferansı”na ilk kez 2003 yılında davet edilen Özel Ege Lisesi, yıllardan bu yana öğrencilerini uluslararası liderlik eğitimlerine göndermektedir.

Comenius/Erasmus

Avrupa Birliği kapsamındaki gençlik programları olan Comenius/Erasmus programlarına ilk kez 2004 yılında katılan ve bu alanda Türkiye’deki ilk okul grubu arasında yer alan Özel Ege Lisesi, öğrencilerini hayat boyu öğrenme ve gençlik programlarına yönlendirmeyi sürdürmektedir.

ENO (Environment Online) [22]

ENO, sürdürebilir bir çevre bilinci için faaliyet gösteren küresel bir sanal okul ağıdır ve 2015 yılında kuruluşunun 11. yılını kutlamıştır. Özel Ege Lisesi 2009 yılından bu yana merkezi Finlandiya’da bulunan bu kuruluşa üyedir ve tüm çalışmalarına katılmaktadır.

Seçmeli Dersler, Etkinlikler ve Kulüpler [23]

Seçmeli Dersler

Lise sınıflarında okutulan seçmeli dersler aşağıdaki gibidir.

  • Almanca
  • Astronomi ve Uzay Bilimleri
  • Bilgi Kuramı
  • Demokrasi ve İnsan Hakları
  • Diksiyon ve Hitabet
  • Ekonomi
  • Fransızca
  • Görsel Sanatlar
  • İngilizce
  • İngilizce Güzel Konuşma ve Yazma
  • İşletme
  • Müzik
  • Nesne Tabanlı Programlama
  • Psikoloji
  • Sanat Tarihi
  • Uluslararası İlişkiler
  • Yönetim Bilimi ve Liderlik

Okul bu dersleri vermekteki amacını "öğrencilerin akademik ve iş yaşamındaki yetkinliklerinin temelini atmak, dünyadaki ekonomik, siyasi ve sosyal gelişmelerden haberdar olmalarını sağlayarak onları toplum hayatına ve profesyonel hayata daha donanımlı bir şekilde hazırlamak" olarak ifade etmektedir. İlgili dersler ağırlıklı olarak üniversitelerden gelen akademisyenler tarafından verilmektedir.

Okul, 2007 yılında Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kuruluna başvurarak uluslararası ilişkiler dersinin liselerde seçmeli ders olarak okutulmasına öncülük etmiştir. 2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren Advanced Placement (AP) derslerinin seçmeli olarak okutulmasına ilişkin Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kuruluna başvurmuştur. Bu başvuruya ilişkin karar Ağustos 2016 tarihli ve 2707 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisinde yayımlanmıştır.[24]

Ağustos 2016 tarihinde yayımlanan kabulle 2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren okul, aşağıda paylaşılan AP derslerini de seçmeli olarak verebilecektir.

  • AP Matematik
  • AP Fizik
  • AP Kimya
  • AP Biyoloji
  • AP Bilgisayar Bilimi
  • AP İngilizce Dil ve Anlatım
  • AP Alman Dili ve Kültürü
  • AP Fransız Dili ve Kültürü

Etkinlikler ve Kulüpler

  • Aikido
  • Almanca Drama
  • Atletizm
  • Bağlama
  • Basketbol
  • Bilgisayar
  • Blog ve Web Tasarımı
  • Çalgılarla Drama
  • Çevre
  • El İşleri
  • Enstrüman
  • Felsefe
  • Fen ve Teknoloji
  • Fotoğrafçılık
  • Fransızca Drama
  • Fransızca Tiyatro
  • Future Problem Solving International
  • Geleneklerimiz ve Kültürel Miraslarımız
  • Geleneksel Çocuk Oyunları
  • GO
  • Halk Oyunları
  • İngilizce Basın - Yayın
  • İngilizce Drama
  • İngilizce Güzel Konuşma ve Yazma
  • İngilizce Scrabble
  • Jimnastik
  • Keman
  • Lego - Robotik
  • Lego Junior
  • Masa Tenisi
  • Medya Okuryazarlığı
  • Modern Dans
  • Mun Junior
  • Münazara
  • Müzik
  • Öykü ve Masal Yazma
  • Resim
  • Satranç
  • Seramik
  • Sinema
  • Su Topu
  • Takı Tasarımı
  • Tasarım Atölyesi
  • Tiyatro
  • TOEFL (Test of English as a Foreign Language)
  • Voleybol
  • Yaratıcı Drama
  • Yüzme
  • Zekâ Oyunları

Yukarıda listelenen sosyal etkinlikler ve kulüp çalışmaları her öğrenciye katılım imkânı sunar. Onların kültürel, sosyal, sanatsal ve fiziksel gelişimlerini destekler.

Yerleşke

Özel Ege Lisesi Yerleşkesi 20.344 metre kare açık alana konumlanmıştır. Okul; okul öncesi 5 yaştan, 12. sınıfa kadar öğrenci yetiştiren bir kurum olup, tüm yaş grupları ayrı binalarda eğitim görmektedir. Ayrıca yerleşke içinde Kütüphane, Yüksel Eraslan Kültür Merkezi, Spor Sarayı, Okul Mağazası, Yer Altı Otoparkı[25] ve oyun parkları bulunmaktadır.

Kütüphane

Özel Ege Lisesi Kütüphanesi halka açık bir kütüphanedir. Yaklaşık 600 metre kare alan üzerindeki kütüphanede kullanıcılar için dört adet çalışma odası ve ortak kullanıma sunulmuş sekiz adet bilgisayar bulunmaktadır. Kütüphanede 2016 Aralık itibarıyla 68.390 adet basılı materyal mevcuttur. Açık raf sistemi uygulanan kütüphane, ansiklopediler ve süreli yayınların yanında bilgi teknolojileriyle de hizmet vermektedir.[26]

Yüksel Eraslan Kültür Merkezi [27]

Mayıs 2008’de okul yerleşkesi içinde hizmete girmiştir. Toplam 2462 metre kare kapalı alanı bulunan bina üç katlıdır.

Spor Sarayı

4283 metre kare kapalı alana sahip olan binada sağlıklı yaşam merkezi, yüzme havuzu, spor salonu, bölüm ve soyunma odaları bulunmaktadır. 2004 yılında hizmete giren spor sarayında yüzmeden basketbola, masa tenisinden atletizme pek çok spor dalının uygulanabileceği fiziksel koşullar mevcuttur.

Okul Radyosu [28]

10 Kasım 2012 Cumartesi günü yayınına başlamıştır. Türkçe başta olmak üzere İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde yayın yapan Radyo Özel Ege’de kültür, sanat, müzik ve haber programları öğrenciler tarafından hazırlanmakta, günün 24 saati internet üzerinden yayın yapılmaktadır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.