Çin Şi Huang

Çin Şi Huang[1][2] ya da Qin Shi Huang (Çince: 秦始皇; Pinyin: Qín Shǐ Huáng, okunuşu: Çin Şı Huanğ), (MÖ 247 - MÖ 210), ilk Çin imparatoru ve Qin Hanedanlığı'nın kurucusudur.

Çin Şi Huang

Hunlara ve diğer bâzı kavimlere karşı Çin Seddi'ni inşa ettirmiştir. Çin’de ilk merkezî bürokratik devlet düzenini kurdu. Ülkeye herkes için geçerli olan bir yasa, para birimi, karayolu sistemi, ağırlık ve uzunluk ölçüleri ile yazı karakterlerinin standartlaşmış yazılış şekliyle yazı dilini kazandırmıştır. Halka eski gelenekleri unutturabilmek için, Konfüçyüsçü bilim adamlarınca yazılan bütün kitapların yok edilmesini buyurdu. Bu zararlı eylem, tarihe "kitapların yakılması" olarak geçti. Konfüçyüsçülük yerine legalizmi getirdi.

Kurduğu sistem, sülâlelerin değişmesine rağmen günümüze kadar gelmiştir.

Terra Kotta askerleri, "ilklerin imparatoru" olarak bilinen Çin Şi Huang'ın mezarını koruyor.[3] Bu derece güçlü bir imparator olmasına rağmen ölümden çok korktuğu bilinirdi.

Ayrıca bakınız

Wikimedia Commons'ta Çin Şi Huang ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.

Kaynakça

  1. Çin Seddi üç boyutlu oluyor 13 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Radikal, 23 Ocak 2009.
  2. Çin Seddi tahmin edilenden daha uzun 22 Temmuz 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Sabah, 19 Nisan 2009.
  3. "Askerlerin gizemini kimse çözemedi". www.haberdar.com. 14 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2011.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.