Çıkarmalı renk

Çıkarmalı renk veya "çıkarmalı renk karışımı", belirli dalga boylarının emilmesi ve diğerlerinin yansıtılması yoluyla renkler oluşturmak için doğal boyaları ve mürekkepleri karıştırma teorisini açıklar. Belirli bir nesneye sahip gibi görünen renk, elektromanyetik spektrumun hangi bölümlerinin onun tarafından yansıtıldığına veya aksine spektrumun hangi bölümlerinin emilmediğine bağlıdır.[1]

Standart RYB renk tekerleği
Çıkarmalı renk karışımı
1877 renkli fotoğraf, Fransız fotoğrafçılığın öncüsü Louis Ducos du Hauron tarafından yapılmıştır. Üst üste binen çıkarmalı sarı, mavi ve kırmızı (macenta) görüntü öğeleri görüntünün kenarları boyunca net bir şekilde görülebilir.

RYB (kırmızı, sarı, mavi), pigmentleri karıştırmak için kullanılan eski standart çıkarmalı ana renkler grubudur. Sanat ve sanat eğitiminde, özellikle resim sanatında kullanılır.

Kırmızı, sarı ve mavi RYB renk tekerleği'nin (çemberi veya çarkı) ana renkleridir. İkincil renkler, menekşe (veya mor), turuncu ve yeşil (VOG), sırasıyla eşit miktarlarda kırmızı ve mavi, kırmızı ve sarı ve mavi ve sarı karıştırılarak oluşturulan başka bir üçlü oluşturur.

Pigment renklerinin sınıflandırılması

19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında ticari baskıda, geleneksel RYB terminolojisinin kullanımı, daha çok yönlü CMY (camgöbeği, macenta, sarı) üçlüsü benimsenmiş olsa da, camgöbeği bazen "işlem mavisi" olarak adlandırılsa da devam etti. ve macenta "işlem kırmızısı" olarak adlandırılır.[2]

CMY ve CMYK renk modelleri ve baskı işlemleri

Renkli baskıda normal ana renkler camgöbeği, macenta ve sarıdır (CMY). Camgöbeği kırmızının tamamlayıcısıdır, yani camgöbeği kırmızıyı emen bir filtre görevi görür. Beyaz bir kağıda uygulanan camgöbeği miktarı, beyaz ışıktaki kırmızının ne kadarının kağıttan geri yansıtılacağını kontrol eder. İdeal olarak, cam göbeği yeşil ve mavi ışığa tamamen şeffaftır ve spektrumun bu kısımları üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Macenta yeşilin sarı ise mavinin tamamlayıcısıdır. Üç farklı miktardaki kombinasyonlar, iyi doygunluk ile çok çeşitli renkler üretebilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. es:Síntesis sustractiva de color
  2. en:Subtractive color
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.