Uluslararası Akademiler Birliği

Uluslararası Akademiler Birliği (UAI), altmış üç[1] ülkedeki sosyal bilimler alanında çalışan çeşitli ulusal ve uluslararası akademinin oluşturduğu dünya çapında bir organizasyondur.

Uluslararası Akademiler Birliği
Kısaltma UAI
Merkez Brüksel
Resmî site uai-iua.org

Amacı, temel uzun vadeli uluslararası araştırma projelerini başlatmak, tanımak, güçlendirmek ve fonlamaktır. 1919’da Paris’te gerçekleşen iki toplantıyla kurulan[2] birliğin genel sekreterliği Brüksel’dedir. Birlik bünyesindeki akademiler filoloji, arkeoloji, tarih, ahlâk ve siyasi bilimler dallarında çalışır.

Farklı ulusal akademilerin işbirliğine dayanan projeler gerçekleştiren birlik; çoğu sözlük, ansiklopedi gibi temel referans kaynağı olan 3000’den fazla kitaba sponsorluk etmiştir.

Birliğe üye her akademiyi temsilen bir delegenin katılımı ile senede bir kez genel meclis toplantısı gerçekleşir. Genel Meclis toplantısını organize etme sorumluluğu yönetim kuruluna aittir. Kurul, üç yıl süre ile seçilen bir başkan, iki başkan yardımcısı, 4 üyeden ve Genel Sekreterden oluşur. Brüksel’deki Genel Sekreterlik, birliğin etkinliklerini koordine eder.

Birliğin ilk genel meclisi 26-28 Mayıs 1919’da Brüksel’de gerçekleşmiş ve Henri Pirenne ilk başkan olarak seçilmiştir. İlk oturumda sunulan beş projeden üçü kabul edildi: Edmond Pottier’in önerdiği Corpus Vasorum Antiquorum, Joseph Bidez tarafından önerilen Manuscrits alchimiques (simya kodeksleri) ve Hugo Grotius’un eserlerinin basılması. Yıllar içinde projeler genişledi; coğrafi ve konu olarak daha geniş bir alana yayıldı. Birliğin çalışmaları 1964’te Erasmus Ödülü ile ödüllendirildi.[3]

Dış bağlantılar

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.