Tarantula

Tarantula, Tarantulagiller (Theraphosidae) familyasında sınıflandırılan ve yaklaşık olarak 1000 türü tanımlanmış, çeşitli büyüklüklerde ve sıklıkla tüylü örümceklere verilen genel isimdir. Bu madde yalnızca Theraphosidae familyasının üyelerini konu almaktadır ve aynı alt takım (Mygalomorphae) üyeleri olan ve "tarantula" adı verilen diğer örümcekleri anlatmamaktadır. Bazı tarantula türleri egzotik evcil hayvan pazarında popüler olmuştur. Evcil hayvan olarak beslenen bazı Yeni Dünya türlerin deriyi tahriş eden ve hatta gözlere de zarar verebilen kaşındırıcı tüyleri bulunur.[2]

Tarantula
Yaşadığı dönem aralığı: 23,03-0 Ma
Neojen-günümüz 
Meksika tarantulası, tahminen Brachypelma hamorii
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneae
İnfra takım: Mygalomorphae
Familya: Theraphosidae
Thorell, 1869
Çeşitlilik[1]
148 cins, 1,236 tür

Genel özellikler

Theraphosidae ailesi yaklaşık 900 türü içerisinde bulundurmaktadır ve genel özellikler şöyle sıralanabilir

8 bacak, 2 kol (pedipalp) ve 2 diş

Vücudu kaplayan annen tüyler. Theraphosidae ailesinin canlıları genel olarak nemli gölgelik alanlarda, ağaç kovuklarında, taşların altlarında vb. yerlerde yuva yaparlar.

Tarantulalar zehirlidirler fakat zehirleri normal bir insana büyük zarar verebilecek kadar değildir. Isırılan yerde 2-3 saat süreli kaşınma ve hafif kabarcıklar oluşabilir

Yaşam alanları ve besinleri

Yaşam alanları bilindiği kadarıyla kutuplar ve Avustralya haricindeki her kıtada yaşayan o kıtalara özel türler bulunmaktadır.

Yaşadıkları bölgeler yağmur ormanları, çöllere yakın bölgeler, çayır gibi çeşitlilik gösterebilirler ancak bu alanlardaki ortak özellik nemlilik, karanlık ve saklanabilecekleri oyuklar, kayalar vb. cisimlerin olmasıdır.

Besin olarak genellikle bulabildikleri boylarına uygun böcekleri yerler. Ancak bazı büyük türlerin yetişkinlik dönemlerinde fare, kuş gibi hayvanları yakaladıkları görülmüştür.Ancak gene de insanlar kendi can güvenlikleri söz konusu olduğunda, zehirli olup olmadığını bilmiyorsa bu hayvanlardan uzak durması tavsiye edilir.

Türkiye'deki durumu

Türkiye'de 2012 rakamlarına göre Chaetopelma cinsinden 3 türü (Chaetopelma olivaceum, Chaetopelma concolor, Chaetopelma altugkadirorum) bulunur.[3]

Kaynakça

  1. Blaikie, Andrew J; John Ellis; Roshini Sanders; Caroline J. MacEwen (24 Mayıs 1997). "Eye disease associated with handling pet tarantulas: three case reports". BMJ. 314 (7093). ss. 1524-5. doi:10.1136/bmj.314.7093.1524. PMC 2126783$2. PMID 9183200.
  2. "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012. |başlık= dış bağlantı (yardım)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.