Nilüfer Hatun İmareti

Nilüfer Hatun İmareti, Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan 14. yüzyıl Osmanlı dönemine ait imaret.

Nilüfer Hatun İmareti
Ön cepheden görünüş
Genel bilgiler
Tür İmaret
Mimari tarz Osmanlı mimarisi
Tamamlanma 1388

İmaret, 1388 yılında I. Murad tarafından, annesi Nilüfer Hatun adına yaptırılmıştır. Osmanlı tarihinde sultan sefere çıktığında naiblik yapan ilk valide sultan Nilüfer Hatun'dur. Öldüğünde Bursa'da Orhan Gazi ve babası Osman Gazi'nin yanına gömüldü. 1330'larda İznik'i ziyaret eden Müslüman gezgin İbn Battuta, 'dindar ve mükemmel bir kadın' olarak nitelendirdiği Nilüfer Hatun'un konuğu oldu.

İmaret, dört sıra tuğla, tonozları ve kubbeleri seramik karolarla kaplı tek sıra taştan inşa edilmiştir. Binanın önünde, birbirini izleyen iskeleler ve sütunların ardışıkları tarafından taşınan beş kemerli, önde iki kemerli, beş bölmeli, açık uçlu bir sundurma bulunmaktadır. Dört yan bölme düz tepeli çapraz tonozlarla örtülü iken, orta bölme küçük bir kubbe ile örtülüdür. İçeride ana salon, Türk üçgenlerinin kemerinde taşınan yüce bir kubbenin üstündeki bir meydan. Her iki tarafta çok sevgili kubbeli iki büyük oda vardır; bunlar büyük Türkçe: ocaklar ya da ocaklar ve hem mutfak hem de yurt olarak kullanıldı. Ana salonun önünde, büyük bir kemerle iki bölüme ayrılmış benzer büyüklükte başka bir salon vardır; bu güney duvarındaki mihrap niş tarafından kanıtlandığı gibi bir mescit olarak hizmet etti.

Bina başlangıçta Ahiler için bir tekke olarak hizmet etti. Bu, Selçuklu döneminde Anadolu'daki zanaat loncalarının oluşturduğu dinsel ve kardeşçe bir toplumdu. İbn Battuta, Anadolu'daki Ahi localarından birinde aldığı misafirperverlik hakkında da yazdı. Yapı daha sonra yoksullara bedava yemek sunan bir imaret olarak kullanıldı. Bina yıllarca terk edilmiş, ancak 1955 yılında restore edilmiştir. Bugün ünlü İznik seramiklerinin sergilenmesi de dahil olmak üzere arkeolojik ve etnolojik koleksiyonlarla İznik Müzesi'ne ev sahipliği yapıyor.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.