Nermin Sultan

[1] Hamide Nermin Nezahat Sultan (1923 Ortaköy - 7 Kasım 1998 Fransa Bagnoles-sur)

1923 Yılında anneannesi Naime Sultan'ın Ortaköyde'ki sarayında dünyaya geldi. Babası Sultan Abdülaziz'in torunu Mehmet Seyfeddin Efendinin Şehzadesi Mahmut Şevket Efendi Annesi Sultan Abdülhamit'in Ve Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşanın Torunu Adile Hanım Sultan'dır. 1924 yılında Osmanoğlu ailesinin sürgün edilişiyle Sultan Abdülhamit'in kızı olan anneannesi ve dedesi ile Nice ardından Arnavutluk Tiran'a geçtiler. 1928 yılında annesi ve babası boşandı annesi mısırlı bir toprak zengini ile evlenirken Şehzade babası bir daha evlenmedi. Nermin Sultan bir bebek olarak anneannesi'nin kucağında çıktığı sürgünde tam 20 yıl babasını görememiş 1948 yılında babasının kendisini mısıra getirmesinin ardından baba kız kavuşmuşlardır. Nermin Sultan hayatı boyunca hep bedbaht yaşamiş küçük yaşta kemik veremi geçirip sakat kalmış ve birkaç defa ayağını kırarak hastanelik olmuş ve ayağı hiç iyileşmemişti. Hayatı ameliyat masalarında geçmiş hatta damağında oluşan iltahap için girdiği ameliyatta doktorlar yanlışlıkla dilini kesmişler ama Sultan kısa sürede iyileşmişti.1956 yılında kendisi ardından 1962 yılında babası Fransa'ya gelmişler ve hep orada yaşamışlardır. Babasıyla yoksulluk sefalet vatan hasreti ve hastalık içinde bir ömür geçirdi. 1973 yılında Babası Mahmut Şevket Efendi 70 yaşında iken vefat etmiş vatanına hasret olarak vefat eden Yaşlı şehzade şehzadelerin af kanununu göremeden Fransa'nın bagnolus-sur şehrinde vefat etmiş ve oraya gömülmüştür. Babasının vatanında gömülmesini türk yetkililerden isteyen ve bunun için uğraşan Nermin Sultan Babasının cenazesi Türkiyeye Kabul edilmediği için vatanına küsmüş ve izni olsa bile vatanına dönmeyi reddetmiştir. Doğduğundan beri talihsizlik hiç peşini bırakmayan hiç gün yüzü görmeyen hep bedbaht yaşayan Nermin Sultan[2] hastalık sefalet fakirlik ve vatan hasretiyle Fransada 1998 yılında 75 yaşında ölmüştür.

Kaynakça

  1. "Sürgündeki Hanedan & Osmanlı Ailesinin Çileli Asrı". www.kitapyurdu.com. 31 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2020.
  2. "Osmanoğulları'nın Dramı". www.kitapyurdu.com. 15 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2020.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.