Mycoplasma hyopneumoniae

Mycoplasma hyopneumoniae, domuzları etkileyen oldukça bulaşıcı ve kronik bir hastalık olan enzootik domuz pnömonisine neden olduğu bilinen bir bakteri türüdür.[1] Diğer molliküt (mollicute) türleri gibi, M. hyopneumoniae'nin boyutu küçüktür (400-1200 nm), küçük bir genomu (893-920 kilo-baz çifti (kb)) vardır ve hücre duvarından yoksundur.[2] Karmaşık beslenme gereksinimleri ve mikoplazma kültürü ile ilişkili yüksek bulaşma olasılığı nedeniyle laboratuvarlarda büyütmek zordur. Bakteriyi başarıyla büyütmek için, %5-10'luk karbondioksitli ortam gereklidir ve ortam, asit renk kayması göstermelidir.

Mycoplasma hyopneumoniae
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Bacteria
Şube: Firmicutes
Sınıf: Mollicutes
Takım: Mycoplasmatales
Familya: Mycoplasmataceae
Cins: Mycoplasma
Tür: M. hyopneumoniae
İkili adlandırma
Mycoplasma hyopneumoniae
Maré ile Switzer (1965)

Bu bakteri, domuzların ağırlık artışında önemli bir azalmaya neden olduğu için hayvancılık endüstrisinde bir kaygı kaynağıdır. ABD'deki kayıpların daha önce yılda 200 milyon ila 1 milyar dolar arasında olduğu tahmin edilmekteydi.[3] Enzootik domuz pnömonisi dünya çapında endemiktir ve M. hyopneumoniae hemen hemen her domuz sürüsünde bulunur.[4] Bu hastalığın tedavisi, enfeksiyonu bütünüyle ortadan kaldıramamaları yüzünden şu anda etkisiz olan antibiyotiklerle kısıtlıdır. Aşıların hastalığın şiddetini azalttığı, ancak hastalığın enfekte domuzlarda oluşmasını engellemediği bulunmuştur.[5]

Patojenez

M. hyopneumoniae, domuz akciğerlerindeki epitel hücrelerinin sillerine bağlanır; sillerin atımlarının durmasına, kümelenmesine ve kaybına neden olur; en sonunda da epitel hücrelerini ölüme götürür; bunlar enzootik domuz pnömonisi olan domuzların akciğerlerinde bulunan lezyonların kaynağıdır. Bu hasar normal siliyer arıtımı engeller ve sıklıkla ikincil enfeksiyonlar gelişir. Hücresel düzeyde, peribronşiolar ve perivasküler alanların mononükleer infiltrasyonu meydana gelir.

Domuzlarda M. hyopneumoniae'ya bağışıklık yanıtı yavaş ve etkisizdir;[4] hastalıkla birlikte domuzlarda görülen hasarın çoğuna neden olduğuna inanılmaktadır. Bu mikoplazmanın, diğer birçok hastalığa neden olan bakteriler gibi özgül olarak zararlı bir toksin ürettiği bilinmemektedir, ancak bazı hafif toksik yan ürünler gözlenmiştir.[6]

Sonuçlar

Mycoplasma hyopneumoniae, enzootik domuz pnömonisinin ekonomik etkisi nedeniyle bilim dünyasında ilgi konusu olmuştur. Bu mikoplazmanın üç ayrı suşu (232, J ve 7448) genomlarının dizilenmesini sağlamış,[7][8] bu da bu mikoplazmayı dizilenmesi en çok yapılmış mikoplazma haline getirmiştir. Araştırmalar başlıca M. hyopneumoniae'nin akciğer sillerine yapışmasını önleyen etkili bir aşı geliştirme hedefi olan adezinleri tanımlamaya odaklanmıştır.

Kaynakça

  1. Whittlestone, P. 1979. Porcine Mycoplasmas, p. 133–166. In J. G. Tully and R. F. Whitcomb (ed.), The Mycoplasmas, vol. II. Academic Press, Inc., New York.
  2. Tajima (Eylül 1982). "Interaction of Mycoplasma hyopneumoniae with the porcine respiratory epithelium as observed by electron microscope". Infection and Immunity. 37 (3). ss. 1162-9.
  3. Clark (1991). "Investigating the transmission of Mycoplasma hyopneumoniae in a swine herd with enzootic pneumonia". Veterinary Medicine (USA). Cilt 86. ss. 543-50.
  4. Minion (1 Haziran 2002). "Molecular pathogenesis of mycoplasma animal respiratory pathogens". Frontiers in Bioscience. 7 (1–3). ss. d1410-22.
  5. Haesebrouck (3 Haziran 2004). "Efficacy of vaccines against bacterial diseases in swine: what can we expect?". Veterinary Microbiology. 100 (3–4). ss. 255-68.
  6. Geary (Mayıs 1985). "Isolation of a cytopathic factor from Mycoplasma hyopneumoniae". Infection and Immunity. 48 (2). ss. 576-8.
  7. Minion (Kasım 2004). "The genome sequence of Mycoplasma hyopneumoniae strain 232, the agent of swine mycoplasmosis". Journal of Bacteriology. 186 (21). ss. 7123-33.
  8. Vasconcelos (Ağustos 2005). "Swine and poultry pathogens: the complete genome sequences of two strains of Mycoplasma hyopneumoniae and a strain of Mycoplasma synoviae". Journal of Bacteriology. 187 (16). ss. 5568-77.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.