Kızılburç, Şanlıurfa

Kızılburç Köyü, Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesine bağlıdır. Daha önceleri Şanlıurfa merkeze bağlı bir köy olan Kızılburç, Şanlıurfa'nın 12 Kasım 2012 tarihli ve 6360 sayılı kanun[1] ile büyükşehir olması ile Merkez ilçe olan Karaköprü'ye bağlandı.

Büyükşehir Belediye yönetmeliklerinde Köyler mahalle olarak geçmektedir. O yüzden KIZILBURÇ Mahallesi olarak resmi işlemlerde yer almaktadır.

Nüfus

Köyden kente göçen halk çocuklarının eğitimi yüzünden ikametgah yerlerini şehire taşımışlardır.

Köyde yaşayan herkesin etnik kökeni KÜRT'tür.

Köyde bulunan başlıca ailelerin soyadları:

DOĞAN, AKBAŞ, KILIÇ, KIZILELMA, YILDIRIM, KAYA, ALTUNDAĞ'dır.

Yıllara Göre Kızılburç Köy Nüfus Verileri
2000 000000
2007
2010
2015
2020

Coğrafi Yapı

Şanlıurfa Kent merkezine 30 KM uzaklıktadır. Çevresinde Doğu'da Sayburç ve Yoğunburç, Batıda Ayanlar, Kuzeyde Büyük Alanlı, Güneyde ise Göbekli köyleri bulunmaktadır. Organize sanayi arkasına düşen köy, Mersavi Aşiretinin[2] önemli köylerinden biridir.

Şanlıurfa'nın iklim özelliklerinin tamamını barındırır. Kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar kurak ve sıcak geçer.

Köy iki mahalleden oluşmaktadır. Kızılburç ve Sesigür. Kızılburç köyündeki hane sayısı yaklaşık 300'dür. Sesigür köyünde ise yaklaşık 100 hane bulunmaktadır.

Köyün güney bölümü ova tarzında düzlüklerden oluşmaktadır, kuzey bölgesi ise taşlık ve dağlık - tepe kesiminden oluşmaktadır. Doğu - batı bölgeler ise ikisi arasında kalmaktadır.

Eğitim

Köyde bulunan ilköğretim okulu uzun yıllardan beri eğitim - öğretim hayatına devam etmektedir. Ancak 4+4+4 sisteminin Türkiye'nin her yerinde uygulanmaya konulması ile okul eğitim hayatına son vermiştir. Yakın köye (Sayburç) taşıma sistemi ile eğitim devam etmektedir. Okul binası sadece seçim günlerinde ve özel program günlerinde muhtarlık tarafından açılmaktadır.

Köydeki eğitimli insan sayısı yüksektir. Mühendis, Avukat, İş adamı, Muhasebeci, Öğretmen, İmam vs gibi hemen her meslek grubundan insan yetişmiştir.

Sağlık

Köyde bulunan sağlık ocağı 2000'li yılların başından itibaren hizmete kapatılmıştır. Daha önce köyde iki hemşire ve bir ebe bulunan sağlık ocağı çevre köylere de hizmet vermekte idi. Ancak 2000'li yılların başından itibaren kapatılmıştır. Şu an sağlık ocağı harabe haline dönüşmüştür.

Ekonomi

Köyün başlıca geçim kaynağı TARIM'dır. Köyde yaşayan insanlar 2000'li yılların başından itibaren köyden kente göç etmişlerdir. Yılın 3 mevsimini şehirde geçiren halk, sadece yaz aylarında köye dönmektedirler. Yıl boyu köyde kalan hane sayısı ise yaklaşık 15'tir. Köyde tarımsal olarak FISTIK yetiştirilmektedir. 2000'li yıllardan önce Mercimek, buğday, arpa, nohut ve üzüm gibi ürünlerin baş rol oynadığı köyde, köyden kente göçün başlamasından sonra FISTIK yetiştiriciliğine yönelim hızlıca artmış ve tahıl yapılacak arazi kalmamıştır.

Köyden kente göçten sonra hayvancılık da terk edilmiştir. Sadece bir hayvan çiftliği - FEVKAR - bulunmaktadır.

Köyde ayrıca güneş enerji tarlası bulunmaktadır.

Din - İnanç

Köy 19 yüzyılın başlarına kadar ermenilerin yaşadığı bölge olarak bilinmektedir. Daha sonraları köyde yaşayan ermenilerin çeşitli sıkıntılardan dolayı köyü terk etmelerinden sonra Mersavi Aşireti mensupları öncülerinden buraya yerleşmişlerdir. Şu an köyde yaşayanlar Sünni Müslüman'dır.

Köyde iki katlı camii mevcuttur.

Siyaset

Köyde çok partili bir siyaset biçimi devam etmektedir. Sağ muhafazakarlar çoğunlukta olmasının yanında sol partileri destekleyen ciddi bir kitle de mevcuttur.

Kürt hareketlerine verilen önem çok yüksek değildir, ancak köyde yaşayanlar genellikle iktidar yanlısı düşünce ile hareket etmektedirler. İktidarın değişimine göre, siyasi düşünce de değişmektedir.

Köyde oy alabilen başlıca partiler: AKP, HDP, Saadet Partisi, MHP

Köyden Yetişmiş Başlıca Figürler

Ali Doğan - Haliliye Belediyesi Başkan Yardımcılığı (2014 -2019 Dönemi - 2019 - 2023 Dönemi)

Ahmet Doğan30 Eylül 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Elektrik Elektronik Mühendisi - Uluslararası Af Örgütü Üyesi

İbrahim H. Kızılelma2 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - AVUKAT - Birlik Vakfı Urfa Şube Başkanı - Ak Parti Haliliye Kurucu İlçe Başkanı

Aydın Doğan - AVUKAT (Urfa Barosu)

Ali Kılıç - Karaköprü Belediyesi Meclis Encümeni (2019 - .. ) (AK Parti)

Halil Kızılelma - Karaköprü Belediyesi Meclis Encümeni (2019 - ..) (Saadet Partisi)

Kaynakça

  1. "Şanlıurfa'nın Büyükşehir Olması". vikipedia. 2020. 24 Aralık 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz. Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  2. "Mersavi Aşireti Derneği". 2020. 7 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2020. Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.