Köstendilli Ali Alaeddin el-Halveti

Köstendilî Alâeddîn Ali, (d. M. 1643-H. 1053, Köstendil, Bulgaristan - ö. M. 1730- H.1143, Üsküdar, İstanbul) Osmanlı döneminde yaşamış âlim, muhaddis, Köstendil Müftüsü, Halvetiyye'nin Ahmediyye koluna müntesib mutasavvıf.[1]

Hayatı

Osmanlı dönemi günümüzde Bulgaristan'ın batı kesiminde yer alan Köstendil şehrinde 1643'de doğdu. Hakkındaki en eski bilgi kaynağı "Tekmiletü'ş Şakayık fi Hakk-ı ehli'l-hakâyık" başlıklı eserdir. Rumeli'deki yaygın tarikatlardan Halvetiyye-i Ramazaniyye'nin şeyhlerinden Fazıl Ali Lofçavi'den tasavvufi eğitimini almıştır. Mürşidi tarafından İstanbul'a gönderilmiş, Yedikule civarındaki Hacı Evhad Dergahı'nda postnişinliğe tayin olmuştur. Daha sonra Üsküdar'daki Selâmî Ali Efendi Dergahı'nda irşad hizmetine devam etmiş, öğrenci yetiştirmiştir.

1730'da doksan yaşlarında vefat etmiş ve Üsküdar'ın Selamsız semtindeki Selami Ali Efendi Tekkesi'nin hazîresine defnedilmiştir. Ardından üç ayrı tarikatın pîri olacak, Nureddîn Cerrâhî, Ahmed Râufî ve Sinobî Mustafa Efendi'yi yetiştirmiştir.

Alıntılar

  • "Allah akılla bilinir" sözünden kasıt, cüz'i akılla değil kudsî akılla bilinir demektir.
  • Muvahhid olan âif hiçbir zerreyi kendisinden daha hayırlı görmez. Tüm eşyayı Allah Teala ile görür. Her zerreyi Hakk'a ulaşmış görür. Bu makamın daha üstüü Hakk'ı Hak'ta görmektir.
  • Aklıyla sırf tenzihte bulunan kimse sıfatların inkarcısıdır. Sırf teşbihte bulunan kimse ise zâtın inkarcısıdır.
  • Hakk'ı talep eden sâlik, tabiat hükümlerinden, nefsânî şehvetlerden ve bedenin gereksinimlerinden çıkmadıkça Hak ile muamelesi ve tevhid sırrını keşfetmesi imkânsızdır.
  • Şeyler arasındaki zıtlık, isimlerin farklılığından kaynaklanır.
  • Bil ki, ibadet ve riyazet zorunda kalındığında değil istenilerek yapıldığında netice verir. Şayet zorunda kalındığında yapılan riyazetin faydası olsaydı, esirler darülharpden evliya olarak çıkardı. Zira evliyanın riyazeti yüz bin sufide bulunmaz.
  • İman nurunu üç şey söndürür: Cimrilik, farzları terk etmek ve çok konuşmak.

Eserleri

  • Telvihât-ı Sübhâniyye

Kaynak ve Ek Okumalar

  • Semih Ceyhan, Üç Pirin Mürşidi-Köstendilli Ali Alâeddin el-Halveti ve Telvihat-ı Sübhaniye İSAM Yayınları, İstanbul, 2011

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. Sefîne-i Evliyâ, Hüseyin Vassaf, haz. Mehmet Akkuş ve Ali Yılmaz, 2015, İstanbul, ISBN 9756403926

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.