Jet lag

Jet lag, uzun mesafe (doğu-batı veya batı-doğu) seyahatinin neden olduğu vücudun sirkadiyen ritimlerindeki değişikliklerden kaynaklanan fizyolojik bir durumdur. Örneğin, New York'tan Londra'ya, yani batıdan doğuya uçan biri beş saat geri gelmiş gibi hisseder. Londra'dan New York'a, yani doğudan batıya seyahat eden biri ise, sanki 5 saat sonrasına gitmiş gibi hisseder. Jet lag daha önce sirkadiyen ritim uyku bozukluklarından biri olarak sınıflandırılmıştır.[1]

Jet lag
Uzmanlık Nöroloji 

Jet lag, biyolojik saatin yeni saat dilimine tam olarak ayarlanması birkaç gün sürebilir. Jet lag özellikle havayolu pilotları, uçak mürettebatı ve sık seyahat edenlerde görülür. Havayolları jet lag'ın neden olduğu pilot yorgunluğuyla mücadele etmeyi amaçlayan düzenlemelere sahiptir.

Sebep

Jet lag, kronobiyolojik bir sorundur,[2] sıklıkla vardiyalı çalışma ve sirkadiyen ritim uyku bozukluklarının neden olduğu sorunlara benzer. Birkaç zaman dilimi boyunca seyahat ederken, vücut saati (sirkadiyen ritim) alıştığı ritimlere aykırı gün ışığı ve karanlık yaşadığı için şaşacaktır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. "Highlights of Changes from DSM-IV-TR to DSM5" (PDF). American Psychiatric Association. 17 Mayıs 2013. 17 Eylül 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2013.
  2. Waterhouse (1999). "Jet-lag and shift work: (1). Circadian rhythms". Journal of the Royal Society of Medicine. 92 (8). ss. 398-401.

Dış bağlantılar

Sınıflandırma
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.