Bizans-Ceneviz Savaşı

Bizans-Ceneviz Savaşı veya Bizans-Cenova Savaşı, 1348-1349 yıllarında Bizans İmparatorluğu ve Ceneviz Cumhuriyeti arasında İstanbul Boğazı'ndan geçerken konan haraç üzerine yaşanan savaştır.

Harita, Konstantinopolis'i ve onun Bizans dönemindeki surlarını gösteriyor

Savaş öncesi durum

1261 yılında yapılan Nymphaeum Antlaşması'ndan sonra Ceneviz Galata'ya ikamet eder. İstanbul Boğazı'na geçmekle ticaretten Galata'nın geliri 200.000 altın olan zamanı, Bizans İmparatorluğu 30.000 altın yapar. Bizans donanması dağılmış duruma gelir ve Cenevizliler kendi uygun mevkilerinde kalırlar.

Savaşın gidişi

İstanbul Boğazı üzerinde hakimiyeti almak için VI. İoannis ticaret ve savaş gemilerinin tikilmesini emreder.

Galatalılar imparatorun savaşa hazırlandığını görüp Galata'ya da savunma için yapılar yaparlar, daha sonra Ceneviz donanması Konstantinopolis'e hücum ediyor. Fırtına ve Bizans amirallerinin tecrübesizliği sonucu Bizans donanması savaştan önce kaybeder. Bunun üzerine Bizans ordusu Galata ablukasına başlar. Birkaç hafta sonra Ceneviz'den bir grup yetkili kişi gelir ve Ceneviz Cumhuriyeti ile Bizans İmparatorluğu arasında barış anlaşması yapılır.

Sözleşmeye göre Ceneviz 100.000 kiperpir tazminat ödüyor, Galata’dan kener olan toprakları Bizans İmparatorluğu'na veriyor, ayrıca Konstantinopolis savaş açmamaya söz verir.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.