Abdi İbrahim

Abdi İbrahim, uluslararası hizmet veren Türkiye merkezli bir ilaç firmasıdır.

Abdi İbrahim
Kuruluş 1912
Kurucu Abdi İbrahim Barut
Genel merkezi
Kilit kişiler Abdi İbrahim (Kurucu), Nezih Barut (Yönetim Kurulu Başkanı), Erman Atasoy (Genel Müdür)
Çalışan sayısı 2.800
Website abdiibrahim.com.tr

Eczacı Abdi İbrahim Bey tarafından 1912 yılında Kocamustafapaşa'da açılan eczanede ilaç üretimi yapılırken, 1915 yılında Abdi İbrahim Müstahzarat-ı İspençiyariye adı altında Mahmutpaşa'da seri üretime geçilmesiyle bugünkü haline gelen Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. kurulmuş oldu. 1919 yılında bu fabrikada, "kuvvet şurubu" (Şaraplı Kınakına Hülasası), Müshil-i Nadir (Abdi İbrahim Müshil Şekeri), Bromo-Valerin Nadir (Valerobrom Le Grand Benzeri) gibi "ilaç"lar üretilmeye başlandı. Farmasotik teknolojiyle üretilen ve eczanelere dağıtımı yapılan ilaç sayısı, 1940 yılında 80'e ulaştı. Mahmutpaşa'daki yerinin yetersizliği üzerine 1952'de Vefa semtine taşınan kuruluş, "İbrahim Abdi Barut" adı altında etkinliğini sürdürdü.

Biz büyüklüğümüzü Türkiye için yarattığımız değerin büyüklüğüyle sınarız. Abdi İbrahim

1975'e gelindiğinde, bugünkü adını alan şirket, 1994'te yeniden taşınarak Bahçeşehir'de yapılandı. 2007 yılında yönetim binası ve logo değişikliği ile son halini alan firma, giderek gelişerek güçlenmesini sürdürdü ve 2007’de yüzde 7,2 pazar payı ile 800 milyon doların üzerinde ciro elde etti. Dünyanın en büyük 96. ilaç şirketi oldu. İlk 100’e giren ilk ve tek Türk şirketi olan Abdi İbrahim İlaç Sanayi, misyonunu "insan sağlığına yönelik ilaç ve ürünleri, öncü ve yenilikçi yaklaşımlarla, tıbbın ve insanlığın hizmetine sunmak" şeklinde açıklamaktadır. Kalite ve çevre politikasına ayrı bir önem veren şirket, Sosyal sorumluluk projeleri adını verdiği uygulamalar çerçevesinde İstanbul'da Abdi İbrahim İlköğretim Okulu'nu yaptırmış, "verimli enerji kullanımı" konusundaki uygulamalarıyla Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın düzenlediği "Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması"’nda iki ödül kazanmıştır. yanı sıra "Yeşil nokta" projesiyle ÇEVKO ile işbirliği yaparak geri dönüşüm konusunda olumlu gelişmeler kaydeden Abdi İbrahim, "Türkiye Metabolik Sendrom Sıklığı Araştırması", "Demir Gibi Türkiye" gibi kampanyalarla insan sağlığı konusunda yararlı etkinliklerde bulunmuştur.

İşte bizim varlığımız; tüm dünya insanlarının iyiliği için çalışan bir avuç iyi insan; artmalıyız, artacağız. Abdi İbrahim

Abdi İbrahim’in Türkiye dışında 12 ülkede kendi yapılanması bulunmaktadır. Almanya, Hollanda, Belçika, İngiltere gibi Avrupa Birliği ülkelerine kendi markalarıyla satış yapılmaktadır. Avrupa Birliği ülkeleri, Doğu Avrupa ülkeleri, CIS ülkeleri ve Ortadoğu ülkeleri olmak üzere 60’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir.

Abdi İbrahim’in İstanbul Esenyurt’ta içerisinde Ar-Ge Merkezi, kimyasal ilaç üretim tesisi, biyoteknolojik ilaç üretim tesisi AbdiBio, Steril Oftalmoloji & Steril İnhalasyon üretim tesisi, Steril Enjektabl & Steril Onkoloji üretim tesisi, hormon üretim tesisi ve Teknolojistik Merkezi’nin bulunduğu büyük bir kompleksi, yurt dışında ise Cezayir ve Kazakistan olmak üzere 2 ülkede fabrikası bulunmaktadır.

2000 yılında İstanbul Esenyurt’taki cGMP standartlarına sahip üretim tesisini faaliyete geçiren Abdi İbrahim, 2002’de kutu satışında sektör birincisi, 2003’te ise kutu ve ciro bazında sektör birincisi olmuştur.

2007’de ‘Dünyanın En Büyük 100 İlaç Şirketi’ arasına giren ilk Türk şirketi olmayı başarmıştır.

2008 yılında toplam 40 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'nin ilk akredite ilaç Ar-Ge Merkezi hayata geçirilmiştir. Merkez, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nce hazırlanan Türkiye’nin tek resmi envanteri olan Ar-Ge 250 Araştırması’nda 20. sırada, ilaç firmaları arasında ise birinci sırada yer almaktadır. Ar-Ge Merkezi’ndeki teknolojik ekipman ve mimari yapı, geleceği iyileştirme yönünde Abdi İbrahim tarafından yürütülen Ar-Ge süreçlerine verilen önemi göstermektedir.

2010’da Avrupa operasyonları için Portekiz’de Abdi Farma şirketini kuran Abdi İbrahim, 2012’de ise Kazakistan’daki Global Pharm’ın hissesini satın alarak, Abdi İbrahim Global Pharm (AİGP) şirketini kurmuştur. Abdi İbrahim’in Kazakistan’daki fabrikası 2015 yılından bu yana Kazakistan ve çevre pazarlar için ilaç üretimi gerçekleştirmektedir.

2012 yılında Japon ilaç firması Otsuka ile bir anlaşma imzalayarak Türkiye’de Abdi İbrahim Otsuka (AİO) şirketini kuran Abdi İbrahim, 2014’te Cezayir’deki Remede Pharma’nın hissesini satın alarak, Cezayir’de Abdi İbrahim Remede Pharma (AİRP) şirketini faaliyete geçirmiştir. Cezayir’de fabrika yatırımı gerçekleştiren şirket, tesisi 2017 yılında tamamlayarak üretime geçirmiştir.

2015 yılında İstanbul Esenyurt Üretim Kompleksi’nde temelleri atılan, Türkiye’nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi AbdiBio, Mayıs 2018 tarihinde 450 milyon TL yatırımla hayata geçirilmiştir. AbdiBio’da üretilen ilaçlar Türkiye’de kullanıma sunulacağı gibi aynı zamanda yurtdışında da faaliyet gösterilen ülkelere ihraç edilmektedir. AbdiBio’da kanser, diyabet, romatizma, merkezi sinir sistemi, göz ve kan hastalıkları tedavisinde kullanılacak ürünler üretilmektedir.

2020 yılında ilaç sektörünün öncü ülkesi İsviçre’de kurulu 83 yıllık OM Pharma ilaç şirketini İsviçreli bir ortak girişim grubu ile birlikte satın alan Abdi İbrahim, OM Pharma’nın yüzde 28,5 hissesine sahip olmuştur.  Bu satın alma ile Avrupalı bir ilaç firmasıyla stratejik ortaklık kuran ilk ve tek Türk ilaç şirketi olarak tarihe geçen Abdi İbrahim aynı zamanda, OM Pharma satın almasını gerçekleştiren girişim grubunun tek yabancı ortağıdır.

2010 yılında Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan Abdi İbrahim; insan hakları, çevre ve sosyal sorumluluk alanlarındaki faaliyetlerini kamuoyuyla 2013 yılından bu yana paylaşmaktadır. Abdi İbrahim, sürdürülebilirlik çalışmalarında faaliyetlerini Küresel Raporlama Girişimi’nin (GRI) A seviyesine odaklayarak yayımlamaktadır.

Abdi İbrahim, 1 Ocak 2020 itibariyle Türkiye’de Esenyurt’ta bulunan üretim kompleksimizde kullanılan elektriğin yüzde 100’ünün yenilenebilir olmasını sağlayarak enerji ihtiyacını güneş ve rüzgar enerjisi santrallerinden karşılamaktadır. Şirket bu atılımı ile üretim tesislerinin elektrik ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden ilk Türk ilaç üreticisi olmuştur.

Abdi İbrahim, ilk olarak üretimde başlayan yenilenebilir enerji kullanımı uygulamasını, 2030 yılına kadar kademeli olarak, tedarik ve lojistik sürecinden hammadde alımına, pazarlama ve satış aşamasından son tüketiciye kadar devam eden tüm yolculukta şirketin 2030 yılında karbon ayak izinin sıfıra indirilmesini hedeflemektedir.

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi girişimi olan CEO Water Mandate’nin imzacıları arasına katılan ilk Türk ilaç şirketi olan Adi İbrahim, aynı zamanda Bilim Temelli Hedefler Girişimi (Science Based Targets) imzacıları arasına girerek üretimde emisyon azaltımları konusunda taahhüt veren öncü kuruluşlar arasında yer almaktadır.

Topluma ve için dünyaya “iyi” iz bırakma hedefiyle çalışmalarını gerçekleştiren Abdi İbrahim, toplumsal sorumluluk projelerine de öncelik vermektedir. Halk sağlığı ve ülke ekonomisi açısından önem taşıyan bilinçsiz ilaç kullanımı konusunda toplumsal farkındalık düzeyini artırmak amacıyla başlatılan Akılcı İlaç Kullanımı projesi, 2012 yılından bu yana devam etmektedir.

2015 yılında, tıp ve mimari tarihinin en önemli merkezlerinden biri olan ve 500 yıllık geçmişiyle tarihte önemli bir yer tutan Edirne Dârüşşifası’nı, tarihine ve mimari dokusuna saygı duyarak ve Osmanlı tıbbına dair bilgilerin gün ışığına çıkmasına öncülük ederek yenileyen Abdi İbrahim, proje ile ulusal ve uluslararası olmak üzere toplam 6 ödüle layık görülmüştür. Edirne Dârüşşifası, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde de yer almaktadır.

Üretimini yaptığı ilaç türleri

  • Antianemik İlaçlar
  • Antibakteriyel İlaçlar
  • Dermatolojik Ürünler
  • Endokrin ve Metabolizma
  • Gastrointestinal İlaçlar
  • Kardiyovasküler Sistem
  • NSAI ve Miyorölaksanlar
  • Oftalmik İlaçlar
  • Sinir Sistemi İlaçları
  • Solunum Sistemi İlaçları
  • Ürogenital Sistem İlaçları
  • Vitamin ve Mineral İlaçları
  • Beslenme ve Nutrisyon İlaçları

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.