İstanbul Halk Tiyatrosu

İstanbul Halk Tiyatrosu, 2006 yılının Aralık ayında Yıldıray Şahinler, Levent Üzümcü, Bahtiyar Engin ve Kemal Kocatürk tarafından kuruldu. Daha sonra ortaklar arasına Dolunay Soysert de katıldı. Toplumsal bir bilinçle, halkıyla kolkola bir tiyatro olmak amacıyla yola çıkan İstanbul Halk Tiyatrosu'nun ilk oyunu, Kemal Kocatürk'ün yazıp yönettiği Can Tarlası oldu. Oyunda, gazetelerin üçüncü sayfa haberlerinden yola çıkarak Türk toplumunun günümüzde yaşadığı işsizlik, eğitimsizlik, din ve töre baskısı, ekonomik dengesizlik gibi sorunların yarattığı bunalımlardan doğan şiddet eğiliminin yükselişi anlatılıyordu. Oyunda Bahtiyar Engin,Dolunay Soysert, Yıldıray Şahinler, Levent Üzümcü, Ertan Saban, Fatih Yurdakul, Mehmet Özbek, Nilgün Atılgan rol aldı.

Topluluğun logosu
Topluluğun eski logosu.

Ardından 2008-2009 sezonunda Sinan Tuzcu'nun yazıp Arif Akkaya'nın yönettiği "Sürmanşet" adlı oyunla yoluna devam eden IHT, bu oyunda da bir entrika öyküsünün içinde politikanın ve siyasi iktidarın bulaştığı yolsuzluk ve rant ilişkilerine değinildi. Oyunun oyuncuları Erkan Can, Tardu Flordun, Dolunay Soysert, Beste Bereket ve Ceyda Düvenci'ydi.

2009-2010 sezonunda İstanbul Halk Tiyatrosu yeni oyunu Gagarin Sokağı'yla sahnelere çıktı. Böylece ilk kez bir yabancı oyun sahneye koyan IHT, bunu oyunda değinilen meselelerin Türkiye'yle gösterdiği paralelliğe bağlıyor.

Gagarin Sokağı”, İskoçya’nın fakir sanayi bölgelerindeki bir fabrikada geçiyor. İki işçi, siyasi bir eylem gerçekleştirmek amacıyla, fabrikayı teftişe gelecek ve Japon ya da Amerikalı olduğunu tahmin ettikleri birini rehin alıyorlar. O gece görevi biten üniversite mezunu bir güvenlik görevlisi de şapkasını unuttuğu için fabrikaya geri dönüyor ve işin içine bulaşmış oluyor. Oyun, iki işçi, işveren ve öğrenci arasındaki düşündürücü ama aynı zamanda komik olaylarla gelişiyor. Üst üste sürprizlerle artan gerilim, oyunun finalinde doruğa ulaşıyor.

Gagarin Sokağı”nda Yıldıray Şahinler, Levent Üzümcü, Bahtiyar Engin ve Deniz Celiloğlu rol alıyorlar. Oyunun dekor ve kostüm tasarımı Barış Dinçel’e, ışık tasarımı ise Kemal Yiğitcan’a ait. Şahinler, oyun hakkında şunları söylüyor: “Sıradan iki işçinin, çalıştıkları fabrikanın deposundan bütün dünyaya bir mesaj vermesi mümkün mü? Cevaplar olabileceğine inancımızı sürdürmemiz, bu düzeni değiştirmeyi hâlâ umut etmemiz mümkün mü? Nasıl? Bizim cevabımız evet ki ‘Gagarin Sokağı’nı yapıyoruz. ‘Nasıl?’ sorusuna cevabı belki de ‘Nasıl yapılmaz?’ üzerinden arayabiliriz dedik. ‘Gagarin Sokağı’ için belki şöyle diyebiliriz: Kendimizi de düzeni de tiye alarak, matrak geçerek yeni bir dünyaya inancımızı pekiştirmeye çalışıyoruz.”

2001’de Londra’da National Theatre’de oynanan, ardından West End’e transfer olan oyun, Türkiye'de ilk kez sahneleniyor. Küresel ekonomik krizin etkisini sürdürdüğü şu günlerde, “Gagarin Sokağı”, özellikle 1990 sonrası siyasi bakışıyla düşündüren, ama komik diyaloglarıyla da eğlendiren bir oyun.

Oynadıkları Bazı Tiyatro Oyunları

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.